OZALJ: Razvoj turizma po projektu "Putovima baštine"

U sklopu projekta "Putovima baštine s obje strane rijeke Kupe" danas su u Vivodini i Vrhovcu, selima na ozaljskom području, postavljene dvije od ukupno osam turističkih ploča s povijesnim i kulturnim podatcima o tim područjima.

Ozaljska gradonačelnica Biserka Vranić objasnila je da te ploče same za sebe osim tekstualne obavijesti ne znače puno, ali su poticaj turističkim i drugim djelatnicima da čuvaju tradicijske vrijednosti i pridonose osjećaju odgovornosti da se one sačuvaju, a ne po svaku cijenu urbaniziraju, moderniziraju.

Projekt "Putovima baštine" već nekoliko godina provodi Međunarodno antropološko središte "Motovun" (ICAM) sa sjedištem u Rijeci u suradnji s Hrvatskom sekcijom Europskog vijeća za sela i male gradove (ECOVAST).

Voditeljica projekta Tihana Stepinac-Fabijanić, predsjednica Hrvatske sekcije ECOVAST-a, predstavila je osnivačima ECOVAST-a, arhitektima Jane Wade i Johnu Sellu iz Engleske, rad u Hrvatskoj u sklopu kojeg je za sada, uz financiranje Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, postavljeno osam interpretacijskih ploča u Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavila je također da će 29. svibnja biti predstavljene turističke ploče o Novigradu na Dobri, srednjovjekovnom gradu pokraj Karlovca, koji je u prošlosti bio u posjedu velikaške obitelji Frankopan, te u srpnju ploče u Gerovu i Crnom Lugu u NP-u "Risnjaku".

Cilj je u tim dvjema županijama u 14 gradova i općina na 24 lokacije i 56 podlokacija, i to na ruralnim područjima, pronaći i obilježiti tradicijski vrijedne lokalitete kako bi se što bolje predstavili domaćim i stranim turistima.

Arhitekt John Sell istaknuo je da je Slovenija u pet regija obilježila najvrjednije lokalitete po projektu "Putovima baštine" te da je to znatno pridonijelo povezivanju i poboljšanju turističke ponude malih mjesta.

(Hina) xvhor ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara