Ozonska rupa dosegla rekordnu širinu

RUPA u zaštitnom ozonskom omotaču iznad Antarktike, koju mnogi smatraju najvećim svjetskim problemom na polju zaštite okoliša, proširila se brže nego prošlih godina i ponovno dosegla svoju rekordnu širinu od prije tri godine.

Svjetska meteorološka organizacija objavila je da se rupa od 28 milijuna četvornih kilometara jako razlikuje od prošlogodišnje, kad je bila najmanja u posljednjih deset godina i podijeljena na dva dijela.

U istoj organizaciji smatraju da se ne može predvidjeti hoće li se ozonska rupa nastaviti širiti sljedećih tjedana.

Prošlogodišnje smanjivanje ozonske rupe navelo je neke dužnosnike na tvrdnju da su međunarodni napori poduzeti radi kontrole kemijskih zagađivača koji uništavaju ozon počeli davati rezultate.

Ozonski omotač u višim dijelovima atmosfere sprječava prodor sunčevih ultraljubičastih zraka, a zdravstveni radnici upozoravaju da prekomjerno izlaganje tom zračenju izaziva pojavu raka kože i druge bolesti. Osim toga, ultraljubičasto zračenje uništava i biljke.

Ozonska rupa ovisi o utjecaju sezonskih klimatskih promjena i zagađivanja, a obično je najveća od sredine do kraja rujna. Mnogi je smatraju pokazateljem općega stanja u ozonskome omotaču u ostalim dijelovima svijeta.

Ozonski omotač uništavaju aerosoli i plinovi koji se rabe u rashladnim uređajima, a zabranjeni su u skladu s Montrealskim protokolom iz 1987. U Svjetskoj meteorološkoj organizaciji upozoravaju da bi za potpuni oporavak ozonskoga omotača bilo potrebno trajno provođenje međunarodnih sporazuma.

Organizacije za zaštitu okoliša smatraju da bi se ti sporazumi morali odnositi i na nove kemijske sastojke koji se rabe u mnogim proizvodima, od onih za gašenje vatre do tekućina za čišćenje.

Znanstvenici smatraju da se količina klorofluorougljici (CFC), koji uništavaju ozon, smanjuje u nižim slojevima atmosfere zbog manjeg ispuštanja tih plinova, ali se to ne događa i u višim slojevima atmosfere.

Klimatski uvjeti iznad Antarktike, u "najvažnijem", gornjem sloju atmosfere, bili su prošle godine vrlo neobični, smatra Michel Profitt iz Svjetske meterološke organizacije, a to je ozonskome omotaču omogućilo postupni oporavak.

Promjene veličine ozonske rupe mnogo više ovise o meteorološkim uvjetima nego o kemiji, smatra Profitt, ali dodaje da će napori da se uklone klorofluorougljici uroditi plodom za nekoliko desetljeća te da će do 2050. ozonski omotač u stratosferi biti jednak onome prije pojave ozonske rupe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara