Ozonska rupa nad Arktikom: 20 kilometara iznad tla oko 80 posto ozona je nestalo!

Ozonska rupa nad Arktikom: 20 kilometara iznad tla oko 80 posto ozona je nestalo!

Foto: AFP / Ilustracija

GUBITAK ozona nad Arktikom toliko je ove godine velik, da se po prvi puta područje nad Arktikom može nazvati ozonskom rupom, prenosi BBC izvještaje znanstvenika.

Točnije, prema riječima znanstvenika, oko 20 kilometara iznad tla oko 80 posto ozona je nestalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uzrok tome je neuobičajeno dugo hladno vrijeme na toj visini. A u takvim, hladnim uvjetima, najaktivniji je klor koji uništava ozon. Prema napisima u časopisu Nature, trenutno je teško predvidjeti hoće li takvih gubitaka biti i dalje.

"Zime u arktičkoj stratosferi jako su promjenjive, neke su tople, neke su hladne. Ali posljednjih desetljeća hladne zime su postale još hladnije. Prema tome za očekivati je kako će biti još hladnih zima, i ako se to dogodi dok je razina klora visoka, možemo očekivati još gubitka ozona", kazala je Michelle Santee iz NASA-inog laboratorija.

Kemikalije "ubojice" ozona kao što su kloroflorugljici koje su u uporabu došle krajem prošlog stoljeća u aparatima kao što su hladnjaci i aparati za gašenje požara. Njihov destruktivni učinak prvo je dokumentiran na Antarktiku. Njihova je uporaba progresivno ograničavana, a zatim i eliminirana Montrealskim protokolom iz 1987.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara