Ozonska rupa prestala sa širenjem

VODEĆI američki znanstvenici iznijeli su ovih dana ohrabrujući podatak prema kojemu se ozonska rupa u Zemljinoj atmosferi iznad Atlantika prestala širiti.

Tako, čini se, dogovor postignut na međunarodnoj razini o prestanku korištenja tzv. CFC kemikalija konačno donosi prve konkretne rezultate koji su u korist Zemljinog prirodnog omotača.

Osim što je prestalo širenje, znanstvenici donose i optimističnu informaciju prema kojima bi se postojeća ozonska rupa, otkrivena sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, mogla potpuno "zacijeliti" tj. nestati kroz idućih 60-ak godina.

"Vrlo sam optimističan glede predviđanja da ćemo opet imati normalan ozonski omotač, ne za vrijeme moga života, ali vjerojatno hoćemo za vaših." - kazao je dr. David Hofman koji kao direktor Odjela globalnog monitoringa radi u Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA) u SAD-u.

No, unatoč pozitivnim naznakama alarmantan je podatak kako su se iste pojavile tek 20-ak godina nakon otkrića ozonske rupe tj. nakon postizanja sporazuma o prestanku korištenja CFC-a (kloroflorougljika). Znanstvenici također upozoravaju kako će prije potpunog oporavka ozonskog omotača čovječanstvo još "puno toga morati napraviti" na znanstvenom planu.

"Mislim da je vrlo važno osigurati redovno mjerenje ozona, i to ne samo zato jer se stanje ne pogoršava, nego kako bi smo vidjeli pozitivne pomake i uvjerili se da su mjere koje smo poduzeli na međunarodnoj razini efektivne." - kazala je dr. Susan Solomon iz Međuvladinog panela o klimatskim promjenama pri UN-u.

Oba se znanstvenika slažu kako bi globalno zagrijavanje moglo imati negativnog utjecaja na nestanak ozonske rupe koja je trenutno površinom podjednaka sjeverno-američkom kontinentu.
 
Oporavak ozonske rupe u najvećoj je mjeri postignut izbacivanjem kloroflorougljika iz upotrebe u proizvodima kao što su razni aerosolni sprejevi i frižideri. Njihova je proizvodnja okončana sporazumom o zabrani proizvodnje Protokolom iz Montreala iz 1987. godine.

Međutim, za kemikalije koje su u upotrebu uvedene kao zamjena za CFC, te iako same po sebi nisu benigne, se vjeruje kako uvelike pridonose stvaranju efekta staklenika koji pak vodi do globalnog zagrijavanja.

Ozon je molekula koja se sastoji od tri atoma kisika. Za postojeći eko sustav ozon je osobito bitan jer efektno filtrira štetne ultra-ljubičaste zrake koje emitira Sunce, a koje su opasne kako za ljude tako i za biljke i životinje.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara