P. Klarić: Nije umjesno da komentiram posljedice ustavnosudske odluke, pa tako ni one o zabrani rada nedjeljom

ZAMOLJEN da komentira najavu sedam trgovačkih lanaca o tužbi jer im je jučer ukinuti Zakon o trgovini, četiri mjeseca dok je bio na snazi proizvodio negativne učinke, predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić izjavio je "da nije umjesno da komentira učinke i posljedice bilo koje ustavnosudske odluke.

"Ako do tužbi uopće i dođe o tome je li bilo štete i kolika je odlučit će nadležni redovni sud", izjavio je Klarić Hini.

Nakon što je jučer Ustavni sud s osam glasova za i pet protiv ukinuo spomenuti zakon pa time i zabranu rada nedjeljom sedam trgovačkih lanaca objavili su da razmišljaju o podizanju tužbe protiv države i traženju naknade za štete prouzročene tim zakonom. promet im je, tvrde, zbog zabrane rada nedjeljom pao za oko 15 posto. Riječ je o Mercatoneu, Mercatoru, Billi, Getrou, Magmi, Kauflandu i Ipercoopu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trgovci mogu tužiti državu i tražiti naknadu štete s obzirom da su izmijene zakona proglašene neustavnima, no hoće li oni to i učiniti ne mogu odgovoriti, izjavio je odvjetnik tih sedam lanaca Marijan Hanžeković, a prenose danas jedne dnevne novine.

Naknadu štete trgovački lanci, inače, mogu zatražiti u parničnom postupku po općim propisima za naknadu štete u kojem bi tuženik bila država koja je donijela neustavni zakon.

Prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu kada taj sud ukine neki zakon kao neustavan samo podnositelji prijedloga za ocjenu ustavnosti mogu tražiti izmjenu pojedinačnog akta kojim im je povrijeđeno pravo. No, kako su se Izmjene i dopune Zakona o trgovini neposredno primjenjivale, nema pojedinačnog akta čiju bi izmjenu mogli tražiti.

U slučaju da se izmjenom pojedinačnog akta ne mogu otkloniti štetne posljedice nastale usljed povrede prava, stranke tada u roku šest mjeseci od dana objave odluke u Narodnim novinama mogu podnijeti zahtjev nadležnom sudu da se te posljedice otklone naknadom štete.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara