Pacijent u zadarskoj bolnici nema akutni respiratorni sindrom (SARS)

U HRVATSKOJ dosad nije zabilježen ni jedan slučaj teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), a pretrage su pokazale da pacijent u zadarskoj Općoj bolnici, za kojega se sumnjalo da boluje od SARSa, ima neku drugu virusnu bolest, izjavio je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marijan Erceg.

U Hrvatskoj je pojačan nadzor nad međunarodnim prometom putnika, a cijeli zdravstveni sustav je u stanju pojačanog opreza radi otkrivanja mogućih bolesnika sa SARS-om i sprečavanja širenja infekcije među stanovništvom, izvijestio je HZJZ.

Po posljednjim izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije, dosad je prijavljeno 306 slučajeva SARS-a, među kojima je bilo deset smrtnih slučajeva.

Među tim slučajevima nalaze se i oni kojima rendgenom još nije utvrđena upala pluća, ali i vjerojatni slučajevi s potvrđenom upalom pluća.

To znači da će određeni broj od 306 slučajeva nakon dijagnostičke obrade biti isključen iz definicije SARS-a.

Najviše slučajeva SARS-a zabilježeno je u Hong Kongu, gdje je oboljelo 173, a umrlo šest osoba, potom Vijetnamu gdje ima 62 oboljelih i dvoje umrlih, te Singapuru s 34 oboljelih.

Prijenos bolesti s oboljelog na osobe s kojima je bio u kontaktu - obitelj ili zdravstveno osoblje, zabilježen je u Hong Kongu, Vijetnamu, Singapuru, Kini i Kanadi.

U ostalim zemljama slučajevi SARS-a uvezeni su iz tih država, bez daljnjeg širenja zaraze među osobama koje su bile u kontaktu s bolesnikom.

Takvi slučajevi zabilježeno su u Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švicarskoj, Tajlandu, SAD-u i Velikoj Britaniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara