Pacijenticu koja je najavila samoubojstvo liječnici s Rebra poslali kući

PEDESETOGODIŠNJA B.H., koja je bolovala od šizofrenije, ubila se dva dana nakon što je liječnicima na Odjelu psihijatrije Kliničkog bolničkog centra Zagreb rekla da razmišlja o samoubojstvu. Iako su je trebali hospitalizirati, liječnici su odlučili da za tim nema potrebe i poslali je kući.

Kako je za Vjesnik ispričala prijateljica, B.H. je mladom liječniku koji ju je primio na hitni psihijatrijski prijem rekla da razmišlja o smrti, da njen život nema smisla te da se osjeća posve beznadnom. Mladi liječnik je, procijenivši da je pacijentica suicidalna, konzultirao starijeg kolegu I.F. koji je procijenio da nema razloga za hospitalizacijom. Dva dana nakon toga B.H. je skočila kroz prozor stana u kojem je živjela s majkom.

Obitelj pokojne pacijentice, tvrdi Vjesnikov izvor, razmišlja o podizanju tužbe protiv Rebra i nadležnih liječnika. Naime, suicidalnost je prva indikacija za hospitalizaciju pacijenta, posebice onog oboljelog od shizofrenije, a čak 15 posto oboljelih od te bolesti u nekom trenutku počini samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljito sam ispitao cijeli slučaj, pregledao izvješće i razgovarao s kolegama koji su primili pacijenticu i odgovorno tvrdim da pacijentica ni u jednom trenutku nije iskazala želju za samoubojstvom. To je besramna laž, a da se tako dogodilo, ja bih sigurno bio prvi koji bih kolegi koji bi je u takvom stanju otpustio "oderao kožu" – rekao je za Vjesnik Ljubomir Hotujac, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Dodao je kako je iz nalaza pregleda vidljivo da je pacijentica negirala bilo kakve suicidalne namjere te da je cijeli slučaj samo nastavak sustavnog blačenja liječnika od strane novinara. Međutim, kako se nalaz uvijek piše u tri kopije, na kopiji koju ima obitelj pokojnice navodno piše suprotno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara