Pack: Kosovo pod protektorat EU

ZA KOSOVO bi bilo najbolje da bude stavljeno pod svojevrsni europski protektorat, unutar kojega bi kosovske vlasti, pod uvjetom da poštuju sve standarde, imale autonomiju, jer kosovske Albance nitko ne može prisiliti da budu pod vlašću Beograda, a ni Srbija se ne želi tek tako odreći Kosova, izjavila je šefica ad hoc izaslanstva Europskog parlamenta za kosovske izbore Doris Pack, u razgovoru za "Večernje novosti" od četvrtka.

"Mislim da je rješenje da institucije Kosova, u okviru sadašnjih granica, pod uvjetom da se obvežu da će poštivati sve standarde i prava manjina, uključujući i njihovo pravo na povratak, dobiju ovlaštenja da sve to osiguraju. Ali, Kosovo bi istovremeno bilo pod protektoratom Europske unije, u koju će ionako ući sve zemlje regije. Tako bi zaista steklo svojevrsnu uvjetnu nezavisnost, pa ne bi bilo ni srpsko, niti albansko, već europsko", kazala je Pack, koja je također predsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom (uključujući Kosovo).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je dodala da "ne zna da li je njena ideja izvediva", te da bi se o njoj trebali izjasniti stručnjaci, ali da je "ideja Kosovo - protektorat EU najbolji put u budućnost".

Srbijanski državni vrh je na nedavnom sastanku zaključio da u rješavanju problema Kosova treba poći od Rezolucije 1244 o Kosovu Vijeća sigurnosti UN-a i od Plana Vlade Srbije o Kosovu, koji predviđa decentralizaciju, te autonomiju lokalne vlasti u onim općinama u kojima Srbi čine većinu, dok o planu za sazivanje međunarodne konferencije o Kosovu u Beču krajem godine, kojega je predložio potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus, državni vrh nije raspravljao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara