Packa zbog Julije Timošenko: EU otkazala Janukovičev posjet Bruxellesu

Packa zbog Julije Timošenko: EU otkazala Janukovičev posjet Bruxellesu

Foto: AFP

EUROPSKA unija otkazala je dogovoreni službeni posjet ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je u Bruxelles trebao stići u četvrtak.

Predsjednik Janukovič trebao je u Bruxellesu razgovarati s s predsjednikom EU Hermanom Van Rompuyom i s predsjednikom EK Joseom Manuelom Barrosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europska komisija poručila je kako se posjet otkazuje do daljnjeg, "dok se ne promjene uvjeti i okolnosti koji će biti povoljniji za ostvarivanje napretka u pogledu bilateralnih odnosa" Ukrajine i EU.

Jasna je to referenca na prošlotjednu presudu Juliji Timošenko, koja je osuđena na sedam godina zatvora zbog navodne zloporabe položaje. EU i SAD su od samog početka procesa stali na stranu Julije Timošenko, prihvaćajući tezu da je njen proces politički montiran, i to upravo od strane Janukoviča. EU je otvoreno prijetila zahlađenjem odnosa ukoliko ukrajinske vlasti ne odustanu od progona Timošenko, ali je Janukovič svejedno ustrajao.

Stoga je bilo i za očekivati da će EU sad neko vrijeme "trenirati strogoću" nad Ukrajinom i kažnjavati Janukoviča, makar diplomatski. Službena varijanta otkaza posjeta tiče se "potrebe EU da se uvjeri kako je Ukrajina napredovala u području vladavine prava i neovisnosti pravosuđa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara