Pad aviona kod Plitvica, traga se za još jednim

NA PODRUČJU Plitvica srušio se sinoć sportski zrakoplov, a u nesreći je smrtno stradalo dvoje mađarskih državljana. Jednom se zrakoplovu izgubio svaki trag.

Srušenu Cessnu s tijelima policija je pronašla u općini Rakovica na brdu Velika Lisina, nakon dojave građana u 19,30 sati da je zrakoplov zapeo za repetitor, nakon čega se čuo prasak i pojavio gust dim.

Potraga za zrakoplovom trajala je dva i pol sata, budući da je riječ o šumi a policiji je posao otežala i gusta magla.

Sudac istražitelj Mladen Kosijer je za stradale Mađare iz zrakoplova dvosjeda "Virus 912" rekao da je očevid završio te da je najvjerojatniji uzrok pada greška pilota u teškim uvjetima vožnje. Rekao je da još nije nedvojbeno utvrđen identitet dvojice poginulih muškaraca. Po svemu sudeći, pilot unatoč pokušaju nije uspio dići zrakoplov i preletjeti brdo te se zbog udarca u drveće i potom u stijenu zapalio.

Jučer oko 17,30 sati iz mađarske zračne luke Kaposjulak za Brač je poletjelo osam ultra lakih mađarskih zrakoplova, od koji je pet sletjelo u Zadru, jedan je prislino sletio u Pokrovniku u blizini Drniša.

Za zrakoplovom kojemu se jučer izgubio trag cijeli dan tragaju helikopteri hrvatske policije i vojske.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić rekao je da su u 16 sati poletjeli helikopteri potrage s konkretnim koordinatama, vrlo suženog prostora južno od Rakovice oko Grabovca, te bi se nestali mađarski zrakoplov dvosjed ZLIN 142 mogao pronaći već kroz pola sata.

Pronađe li se zrakoplov spasioci će se helikopterom spustiti na teren, ali ćemo prethodno provjeriti ne radi li se o minski sumnjivom prostoru, rekao je Prizmić. Dodao je da ukoliko spuštanje helikoptera ne bude moguće, na teren će se pješke uputiti pripadnici GSS.

Rečene koordinate odnose se na trag signala mobilnog uređaja kojeg je zabilježila GSM bazna stanica, budući da je mobitel jednog od dvojice nestalih Mađara ostao uključen.

Istražitelj za zrakoplovne nesreće Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Dinko Vodanović objasnio je da se radi o malim avionima, koji lete prateći pogledom konfiguraciju tla, a ne u instrumentalnim uvjetima, pa kad ima oblaka i ne vide, spuštaju se.

Vodanović je rekao da je informacijska služba Kontrole leta mađarskim pilotima davala sve informacije koje su od njih tražili. Da bi se znalo što im je rečeno, moraju se preslušati trake snimljenih razgovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara