Pad Srebrenice: Službeno izvješće kritizira UN i Nizozemsku

Pad Srebrenice: Službeno izvješće kritizira UN i Nizozemsku

NIZOZEMSKO parlamentarno istražno povjerenstvo kritiziralo je u ponedjeljak Ujedinjene narode i Nizozemsku zbog neuspjeha da zaštite Srebrenicu, naglašavajući nedostatnu pripremljenost i pogreške koje su dovele do najgoreg masakra u Europi od kraja Drugog svjetskog rata.

U srpnju 1995. snage bosanskih Srba pod vodstvom generala Ratka Mladića ubile su više od 7.000 muslimana nakon što su zauzele Srebrenicu, koja je bila ´zona sigurnosti´ UN-a od 1993. godine. Srebrenica se dakle u to doba nalazila pod zaštitom nizozemskih mirovnih snaga.

´Nizozemska i UN podcijenili su bosanske Srbe. Čitava međunarodna zajednica nije mogla sagledati realnost i nije bila dostatno pripremljena za buduće ratne zločine bosanskih Srba´, ocijenilo je povjerenstvo u izvješću koje je objavljeno u ponedjeljak.

Prije ove istrage parlamentarnog povjerenstva posljednjih je godina već vođeno nekoliko istraga o Srebrenici, među kojima i ona Nizozemskog instituta za ratnu dokumentaciju koja je dovela do ostavke tadašnjeg nizozemskog premijera Wima Koka u travnju prošle godine.

Povjerenstvo ocjenjuje da se ´Vijeće sigurnosti UN-a, vlada i nizozemski parlamentarci nisu jasno upitali što u praksi znači ´zaštititi stanovništvo´ Srebrenice´.

Nizozemsko izvješće zaključuje da dio odgovornosti snosi i francuski general Bernard Janvier, tadašnji zapovjednik snaga UN-a na prostoru bivše Jugoslavije, ´zbog toga jer je prekasno dopustio zračne udare´ koji su trebali spriječiti napredovanje snaga bosanskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Ostaje nejasno zbog čega je Janvier odbio dopustiti zračnu potporu´, kaže se u izvješću.

U usmenom predstavljanju izvješća, predsjednik parlamentarnog povjerenstva Bert Bakker izrazio je žaljenje što ni Janvier, ni bivši posebni predstavnik UN-a Japanac Yasushi Akashi nisu došli svjedočiti u Den Haag.

U zaključku, izvješće naglašava da su bosanski Srbi i njihove snage ´odgovorni za ratne zločine protiv stanovništva i izbjeglica u Srebrenici´.

Parlamentarci su pozvali Nizozemsku da se čvršće zauzme da se bivši politički i vojni vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić konačno pojave pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u den Haagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara