Pag još uvijek bez vode

Pag još uvijek bez vode

OTOK Pag, na kojem uz 10 tisuća mještana, boravi i 60 tisuća turista, danas bi trebao dobiti nekoliko tisuća kubika vode. Nestašica pitke  vode natjerala je brojne turiste na bijeg s otoka.

Naime, brod vodonosac Hrvatske ratne mornarice Pag bi prvom zalihom vode trebao opskrbiti danas poslijepodne.

Prema službenim informacijama MORH-a, vodonosac HRM-a će na Pag pristati tek u ranim jutarnjim satima 27. srpnja. Brod je jutros imao intervenciju na Lastovu, a u uvali Trstenik na poluotoku Pelješcu do 14 sati bi trebao ukrcati 350 tona vode za otok Pag.

Nakon što su u posljednja četiri dana mjesta na otoku Pagu počela redom ostajati bez vode, nestašica je kulminirala nestašicom vode na cijelom otoku.

Osim što je pogodila uglavnom iznajmljivače apartmana kojima bi to moglo donijeti financijske gubitke, nestašica pitke vode pogodila je i turiste, od kojih su mnogi već napustili otok.

Otok Pag trenutačno raspolaže sa 125 litara vode u sekundi, kojom je opskrbljuje Vodovod Hrvatsko primorje - južni ogranak u Senju, a ograničenje u potrošnji na otoku, na kom tijekom ljeta nedostaje oko 30 litara vode u sekundi, zasad je uvedeno samo na području grada Novalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ograničenje smo uveli iz solidarnosti prema općini Kolan i mjestu Mandre u općini Kolan." - kaže gradonačelnik Ivan Dabo, ističući da je Novalja jedina na otoku uvela ograničenje.

Novalja već treći dan isključuje potrošnju vode u razdoblju od 11 do 17 sati i, po gradonačelnikovim riječima, jedina je jedinica lokalne samouprave na otoku Pagu koja je uvela redukciju u potrošnji vode.

Dabo također ističe da je više puta razgovarao s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i s premijerom Ivom Sanaderom koji su, kaže, obećali punu pomoć u rješavanju toga problema.

Nakon što danas brod donese vodu, Novalja će smanjiti ograničenje na dva sata.

Iako neki mediji javljaju kako su neki turisti već napustili Pag, gradonačelnik Novalje tu informaciju naziva neistinitom.

Index.hr/Hina
Foto: Denis303

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara