Pahor: Hrvatima nismo ništa poklonili, ako bude trebalo ići ćemo na referendum o sporazumu

Pahor: Hrvatima nismo ništa poklonili, ako bude trebalo ići ćemo na referendum o sporazumu

Tekst: J.C.
Foto: AFP

"NAŠ JE interes da riješimo granično pitanje sa svojim susjedima, da imamo susjeda unutar čijih granica vlada stabilnost", poručio je Borut Pahor svojim političkim protivnicima uoči posjeta Zagrebu tijekom kojeg će se opet susresti s Jadrankom Kosor, a očekuje se i da će sporazum o graničnoj arbitraži napokon biti parafiran.

Pahora su, podsjetimo, brojni slovenski političari kritizirali da je bio previše popustljiv prema Hrvatskoj i uvjeravali ga da blokada pregovora s Europskom unijom nije trebala biti uklonjena sve dok se granično pitanje ne riješi. Mnogi su ga i otvoreno kritizirali da je Hrvatskoj svjesno poklonio dio teritorija za koji smatraju da bi trebao pripadati Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto mi onda hrvatski kolege ne trče u zagrljaj, ako smo im već nešto poklonili?", uzvraća Pahor koji nije u javnost iznio sve detalje dogovora s hrvatskom premijerkom, ali i dalje tvrdi kako su se složili da će međunarodna arbitraža odrediti dodir slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama. Takve su izjave svojevremeno naišle i na žestoku kritiku hrvatske oporbe, koja je Kosor optužila da Slovencima poklanja više od 100 kvadratnih kilometara hrvatskih voda.

Pahor je također naglasio kako će, nakon što sporazum bude parafiran, o njemu biti održana rasprava u slovenskom parlamentu na kojoj će biti otkriveni svi detalji sporazuma. "Ako bude potrebno, o njemu ćemo održati i referendum", kaže Pahor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara