Pahuljice sadrže više soli od čipsa i veće količine šećera od krafni

Pahuljice sadrže više soli od čipsa i veće količine šećera od krafni

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija


ISTRAŽIVANJA pokazuju da žitarice koje se konzumiraju za doručak, poput müslija ili pahuljica, sadrže više soli od čipsa i imaju veće količine šećera od krafni, javlja Daily Mail.

Najmanje sedam najpopularnijih proizvođača ima velike količine šećera u svojim pahuljicama, a najgori je po tom pitanju Kellogg´s Frosties koji ima 11,1 grama šećera u porciji veličine 30 grama što je otprilike tri male žličice šećera. Krafne se, s druge strane, smatraju nezdravima, ali one u prosjeku sadrže 8,6 grama šećera, pokazalo je istraživanje koje je naručio britanski Channel 4.

Nezdrave su, prenosi Daily Mail, i Nestleove Cookie Crisp sa 10,59 grama i Nesquik od istog proizvođača, posebno preporučene za djecu koje sadrže 4 grama šećera po porciji. Radi se o količini koja se nalazi samo u žitaricama, bez dodatka mlijeka ili šećera pri serviranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kelloggsovi Corn Flakes u porciji od 30 grama imaju više soli nego vrećica čipsa.

Ove brojke pokazuju da čak i naizgled zdrava hrana potiče pretilost kod djece koja je sve više uzela maha. Previše soli uzrokuje visok tlak, a šećer može dovesti do dijabetesa. Stoga roditelji moraju biti informirani o nutritivnim vrijednostima žitarica koje inače reklamiraju kao pune vitamina i vlakana, s malim udjelom masti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara