Pakistan namjerava obnoviti prometne veze s Indijom

PAKISTANSKI premijer Zafarullah Khan Jamali izjavio je u utorak da Islamabad kani obnoviti cestovne, željezničke i zračne veze s Indijom.

Govoreći na konferenciji za novinare u Islamabadu, Jamali je rekao da je također naredio oslobađanje 40 indijskih mornara kao znak dobre volje te je predložio ponovnu uspostavu diplomatskih misija na najvišoj razini.

Jamali je na taj način odgovorio na prošlotjednu najavu indijskog premijera Atala Beharija Vajpayeea o normalizaciji diplomatskih odnosa i obnovi zračnih veza.

Mirovna inicijativa između dviju zemalja slijedila je prije predviđenih razgovora u Islamabadu u četvrtak između zamjenika američkog državnog tajnika Richarda Armitagea i pakistanskih čelnika, uključujući Jamalija i predsjednika Perveza Musharrafa.

Armitage će također posjetiti Indiju.

"Nadam se da će se postići dobro rješenje po svim pitanjima, uključujući i pitanje Džamua i Kašmira", rekao je Jamali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pakistanski premijer također želi pojačati trgovinske veze s Indijom smanjenjem carina i poreza na više od 70 artikala, ali nije naveo na koje bi se točno artikle to odnosilo.

Indija još nije komentirala Jamalijeve prijedloge iznesene u utorak.

Uoči Armitageova posjeta Pakistan je izrazio nadu da će SAD otpisati još 1,8 milijardi dolara duga kako bi pomogao toj ključnoj saveznici u ratu protiv terorizma da pobijedi siromaštvo.

Službena novinska agencija APP javila je da je ministar financija Shaukat Aziz zatražio otpis preostalog duga Pakistana Washingtonu na sastanku s američkom veleposlanicom Nancy Powell.

SAD su potpisale sporazum s Pakistanom prošlog mjeseca o otpisu milijarde dolara duga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara