Pakistan: Parlament izglasao povjerenje civilnoj vladi

NOVOJ civilnoj vladi Pakistana parlament je u ponedjeljak sa sigurnom većinom izglasao povjerenje, što je odraz rastućeg utjecaja vladajuće koalicije u odnosu na islamističku oporbu.

Predsjednik parlamenta Chaudhry Amir Hussain objavio je da je premijer Mir Zafarullah Khan Jamali dobio glasove 188 od 342 zastupnika Nacionalne skupštine, što je 16 glasova više od minimalnih 172, s koliko mu je parlament povjerio mandat.

Premijera Jamalija, koji je stupio na dužnost 21. studenoga, ustav je obvezivao da u roku od 60 dana zatraži od parlamenta glasovanje o povjerenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na izborima u listopadu, Jamalijeva prorežimska Muslimanska liga Quaid-e-Azam osvojila je 118 mjesta, pa je vladu morala formirati uz pomoć malih, regionalnih stranaka i prebjega iz Pakistanske narodne stranke (PPP) bivše premijerke Benazir Bhutto. Novih 16 zastupničkih glasova premijer zahvaljuje novim prebjezima iz PPP.

Islamistički tvrdolinijaši, koji su nezadovoljstvo politikom SAD u regiji iskoristili za velike izborne dobitke, u ponedjeljak su glasovali protiv Jamalija, prosvjedujući zbog širokih ovlasti koje si je nedavno dodijelio premijerov pokrovitelj, predsjednik Pervez Musharraf, uključujući i pravo na raspuštanje parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara