Pakistan povukao nalog za uhićenjem bivše premijerke

PAKISTANSKI je Visoki sud naredio vlastima da povuku zahtjev Interpolu za uhićenje bivše premijerke Benazir Bhutto, izvještava CNN. Odluka suda je donesena za vrijeme špekulacija u Pakistanu o podjeli vlasti između Bhutto i predsjednika Perveza Musharafa, vojnog zapovjednika koji je zadnjih tjedana izložen valu militantnog nasilja i političkih udaraca.

Prošle je godine Vlada zatražila od Interpola izdavanje naloga za uhićenje Benazir Bhutto nakon što je podnesena žalba na pakistanskom sudu zbog njenog lažnog predstavljanja svoje uloge u izborima iz 1996. godine.

Farooq Naik, odvjetnik B. Bhutto, od Visokog je suda u Karachiju zahtijevao da Vladin zahtjev za uhićenjem proglasi nezakonitim jer su niži sudovi već odbacili navedeni zahtjev. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki je sud dopustio moj zahtjev i postupio po njemu" - rekao je Naik Reutersu.

Interpol je priopćop kako je u siječnju izdana tzv. crvena obavijest za Bhutto i njezinog supruga Asifa Ali Zardarija, nakon što je primljena poruka pakistanske vlade. Nije bila riječ o međunarodnim zahtjevima za uhićenjem, već potvrda kako postoji volja da se takvi zahtjevi izdaju.

Bhutto, koja već godinama živi u egzilu, suočena je s mnoštvom optužbi za korupciju. Izjavila je kako su optužbe politički motivirane te da se zaklala kako će se do početka 2008. godine vratiti kući. Musharraf se ovoga mjeseca tajno sastao s Bhutto u Abu Dhabiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara