PAKISTAN SPREMAN ODUSTATI OD KAŠMIRSKOG REFERENDUMA

Pakistan je spreman odustati od 50 godina starog zahtjeva da se pitanje Kašmira riješi referendumskim izjašnjavanjem tamošnjeg stanovništva i tako se s Indijom "naći na pola puta" u nastojanju stvaranja trajnog mira na tom potkontinentu, objavile su četvrtak agencije. L

Prijedlog pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa otvara nove mogućnosti za rješavanje jednog od najopasnijih svjetskih sporova između dviju susjednih nuklearnih sila. Sve će oči sada biti uprte na planirani posjet indijskog premijera Atala Beharija Vajpayeea glavnom pakistanskom gradu početkom siječnja.

"Ako želimo riješiti taj problem, obje strane moraju biti fleksibilne, odustati od početnih stajališta i naći se negdje na pola puta. Mi smo dorasli tom zadatku", rekao je Musharraf.

Više od 50 godina Islamabad inzistira da se u cijelom Kašmiru organizira referendum pod okriljem UN-a i da se stanovništvo odluči hoće li regija pripasti Indiji ili Pakistanu.

"Sada taj prijedlog stavljamo u stranu", rekao je Musharraf.

U području Kašmira, naravno, većinsko je stanovništvo muslimansko, a Indija kontrolira oko 45 posto njegova teritorija. Rezultati referenduma bili bi prilično predvidljivi pa New Delhi nikada nije pristao na njegovo organiziranje.

Bivši indijski premijer J.N. Dixit izjavio je da je pakistanski prijedlog "u pogledu fleksibilnosti vrlo značajan i odražava veliku promjenu u službenoj politici". "Indija bi trebala također odgovoriti fleksibilno i pokušati pronaći zajednički jezik s Pakistanom", dodao je J.N. Dixit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara