Pakistanski predsjednik Musharraf doputovao u prvi posjet Indiji nakon četiri godine

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf doputovao je u subotu u Indiju, u prvi posjet toj zemlji nakon neuspješnog summita 2001., kako bi se susreo s indijskim premijerom Manmohanom Singhom i obnovio mirovne pregovore o Kašmiru.

"Ovo je povijesni posjet", rekao je Musharraf napuštajući Pakistan. "Mislim da su veći izgledi za optimizam jer su se prilike promijenile. Ozračje je prijateljsko i blisko i na objema stranama postoji želja da se postigne uspjeh".

Prije dolaska u New Delhi Musharraf će se zaustaviti u Ajmeru, gdje je najpoznatije svetište u južnoj Aziji s grobom perzijskog sufije ili derviša Khwaje Muinuddina Chishtija.

Pakistanski predsjednik koji je rođen u Indiji treba se tijekom posjeta u tri navrata sastati s indijskim premijerom Singhom koji je rođen u Pakistanu i nazočiti utakmici u kriketu između indijske i pakistanske momčadi. Glavna tema njihova razgovora bit će Kašmir, himalajsko područje s muslimanskom većinom oko kojega se dvije zemlje prepiru od njegove podjele 1947. i zbog kojega su dvaput ratovale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Indijski tisak piše da će New Delhi u znak dobre volje najaviti novo smanjenje svojih snaga na tom području koje je započeo u studenome prošle godine.

General Musharraf govorio je pak u četvrtak o uspostavi "meke granice" u Kašmiru.

Posljednji Musharrafov posjet Indiji u srpnju 2001. loše se završio zbog prepirke oko Kašmira, pa su u proljeće 2002. dvije zemlje bile na rubu ponovnog rata.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara