Pakistanski predsjednik Musharraf podnio ostavku

Pakistanski predsjednik Musharraf podnio ostavku

PAKISTANSKI predsjednik Pervez Musharraf u današnjem obraćanju naciji preko javne televizije objavio je kako podnosi ostavku.

Ostavka pakistanskog predsjednika dolazi dan prije nego što se parlament trebao izjasniti o njegovom opozivu zbog kršenja ustava. Za to je nužna dvotrećinska većina, koju su, po svemu sudeći osigurali Pakistanska narodna stranka (PPP) i Pakistanska muslimanska liga Nawaza Sharifa (PML-N) - stranke na čijem su čelu Musharrafovi dugogodišnji politički neprijatelji.

Musharraf je do posljednjeg trenutka opovrgavao da će podnijeti ostavku, usprkos špekulacija da je ona dio dogovora s PPP i PML-N prema kojemu bi u zamjenu za mirni silazak s vlasti uživao imunitet od kaznenog progona. Današnje je obraćanje započeo dugotrajnim nabrajanjem uspjeha svoje devetogodišnje vlade i uporno tvrdio kako optužbe nemaju osnova.

Međutim, Musharraf je odlučio podnijeti ostavku, ustvrdivši kako ovo "nije vrijeme za dodatne sukobe u Pakistanu".

Musharraf je na čelo Pakistana došao kao zapovjednik oružanih snaga, svrgnuvši tadašnjeg premijera Nawaza Sharifa u vojnom puču 1999. godine. Dvije godine kasnije je postao ključni saveznik SAD u "ratu protiv terorizma", zbog čega je došao u sukob s islamskim fundamentalistima i dva puta bio metom atentatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Musharraf je, pak, protiv sebe okrenuo narod kada se 2007. godine sukobio s vodećim sucima u sporu oko legalnosti njegovog izbora za predsjednika. Nakon bezuspješnog pokušaja da napravi koaliciju s Benazir Bhutto i njenom strankom PPP, uslijedilo je ubojstvo popularne bivše premijerke a potom i savez PPP i Sharifa. Na parlamentarnim izborima u veljači Musharrafovi saveznici su teško poraženi, a vojska mu je u krizi oko opoziva uskratila potporu.

Musharrafov odlazak s položaja, pak, ostavlja niz neodgovorenih pitanja. Još uvijek je nejasno hoće li Musharraf uživati kaznaneopravni imunitet, odnosno hoće li mu biti dozvoljeno ostati u Pakistanu. 

Još je važnije pitanje tko će naslijediti Musharrafa na mjestu predsjednika. Zapadni mediji javljaju kako PPP i PML-N o tome imaju oprečne stavove.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara