Pakistanski premijer stigao u Afganistan

PAKISTANSKI premijer Zafarullah Khan Jamali dopoutovao je u ponedjeljak u Afganistan gdje će se sastati s predsjednikom države Hamidom Karzaijem i s njime razgovarati o zajedničkoj suradnji u borbi protiv islamskih militanata koji djeluju u području uz granicu dviju zemalja.

Radi se o prvom Jamalijevom posjetu Afganistanu otkako je stupio na dužnost premijera krajem 2002. godine. "Ovo je vrijeme kada obje zemlje nastavljaju aktivnu borbu protiv terorizma kako bi izgradile sigurnu, stabilnu i prosperitetnu regiju. Stoga je ovaj posjet izuzetno važan", najavio je glasnogovornik afganistanskog ministarstva vanjskih poslova. "Mi želimo unaprijediti našu prekograničnu suradnju", dodao je.

Jamali je stigao u Kabul baš u vrijeme kada se pojavljuju znaci da Pakistan zauzima čvršće pozicije u borbi protiv militanata al-Qaide i talibanskih boraca koji navodno pokreću napade na Afganistan s pakistanskog teritorija i tamo se skrivaju po njihovu završetku.

Prije dolaska u Kabul, pakistanski je premijer pozvao sve afganistanske frakcije da zajednički rade na razvoju mira i stabilnosti u Afganistanu i naglasio da će Pakistan podržati obnovu te zemlje. Također je rekao da Pakistan neće dopustiti da bilo tko koristi njegov teritorij za napade na Afganistan.

Samo je prošloga tjedna na području južnog i istočnog Afganistana, područja koje graniči s Pakistanom, ubijeno 36 ljudi, većinom civila. Pakistan je razmjestio tisuće vojnika u područje, ali je planinski dio granice predug da bi se potpuno zaštitio.

Osim sigurnosnih pitanja, Jamalijev boravak u Afganistanu bit će fokusiran i na razvoj ekonomskih odnosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara