Pala srpska vlada

PREDSJEDNIK Vlade Srbije Vojislav Koštunica zatražio je raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora za 11. svibnja, javlja RTS.

> Strani mediji o padu srpske vlade

> Reakcije srpskih političara i analitičara

> "Malo je vjerojatno da će Koštunica ponovno biti premijer"

> Stav hrvatske Vlade o padu srpske: Nemamo stav

> Tadić će raspisati nove izbore

Na to se odlučio jer, kako je rekao, vlada Srbije više nema jedistvenu politiku po pitanju Kosova i Metohije. Takva vlada, smatra Koštunica, ne može funkcionirati. "To je kraj vlade", kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u vladi Srbije.

Izbori će se tako održati istovremeno sa već zakazanim pokrajinskim i lokalnim izborima.

Za ponedjeljak je sazvao izvanrednu sjednicu vlade. Koštunica je, kako javlja RTS, potvrdio da su s tom odlukom upoznati koalicijski partneri iz vlade - Demokratska stranka i najveća opozicijska stranka - Srpska radikalna stranka.

"Vlade padaju i zbog manjih razloga"

"Ovo je najbolje rješenje - bili su izbori, formirana je jedna vlada, ta vlada funkcionirala je jedno vrijeme, u krupnom pitanju nije se moglo postići jedinstvo, a vlade padaju i zbog manjih razloga", kazao je Koštunica.

Dodao je kako je srpska vlada u velikoj krizi jer nije bilo spremnosti da donesu odluku da će zajednički čvrsto inzistirati da Srbija samo kao cjelovita država sa Kosovom može postati član EU.

Od koalicijskih partera očekivao je, kako kaže, podršku da se od EU jasno zatraži da razjasni koje granice Srbije priznaje. Kazao je kako u vladi nije bilo suglasnosti da se to pitanje jasno postavi i "zato je bilo preglasavanja i ispoljeno je nejedinstvo", kazao je.

Koštunica je, naime, nedavno za jedne srbijanske novine izjavio kako se u Srbiji, "nakon proglašenja lažne države 17. veljače i poslije odluke EU da protupravno pošalje misiju EULEKS za provođenje odbačenog Ahtisarijevog plana", opravdano otvorilo pitanje u kojim granicama EU priznaje Srbiju.

To pitanje se posebno nameće, smatra Koštunica, nakon zaključka Europske komisije koja je "konstatirala da je Priština proglasila nezavisnost, a ignorirala da su Vlada i Skupština Srbije poništile tu odluku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski premijer još je jučer kazao kako nema povjerenja u svoje koalicijske parntere, a  DS i G17 plus poručili su kako su izvanredni izbori izlaz iz ovakve situacije.

Održavanje izbora u roku od 60 dana

Ustavom Srbije predviđeno je da predsjednik Republike Srbije može, uz obrazloženi prijedlog vlade, raspustiti Narodnu skupštinu.

Istovremeno sa raspuštanjem Skupštine, predsjednik Republike raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Radikali i Velja Ilić pozdravljaju Koštuničinu odluku, socijalisti i Palma protiv, LDP spreman za izbore

Na odluku srpskog premijera je reagirao Aleksandar Vučić, glavni tajnik Srpske radikalne stranke, koji je izjavio kako je najbolje da se izbori održe "odjednom", jer je Srbija u teškoj krizi i treba joj stabilna vlast.

Ivica Dačić, čelnik Socijalističke partije Srbije, je izjavio da izbori i "paraliza vlasti" Srbiji nisu potrebni u ovako teškom trenutku kada se još uvijek vodi borba za teritorijalni integritet, ali da je njegova stranka spremna ne samo sudjelovati na njima, nego i ući u buduću vladu.

Protiv izbora se izjasnio i Dragan Marković "Palma", živopisni predsjednik stranke Jedinstvena Srbija, koja inače pripada Koštuničinoj narodnjačkoj koaliciji.

Čedomir Jovanović iz Liberalno-demokratske partije je rekao kako su izbori prilika da Srbija konačno raskrsti s prošlošću te da se formira veliki demokratski blok koji će narodu "reći istinu o Kosovu".

Velja Ilić, ministar za infrastrukturu i čelnik "narodnjačke" stranke Nove Srbije, izjavio je kako je Koštuničina odluka ispravna te da se "mrcvarenje" mora prekinuti.

Ministri G17 će na sastanku Vlade podržati Koštuničinu odluku

Mlađan Dinkić iz stranke G17 Plus - bivšeg Koštuničinog partnera koji je danas bliži Tadićevim demokratima - je izjavio da se slaže s Koštuničinom odlukom, te da će njegovi ministri glasati za nju na sastanku vlade u ponedjeljak.

O tome podržavaju li Koštuničinu odluku, a samim time i izbore 11. svibnja, još se uvijek nisu izjasnili članovi Demokratske stranke koji imaju većinu u Vladi. Ako Koštuničina odluka ne prođe, Koštunica će najvjerojatnije formalno podnijeti ostavku te započeti dugotrajni ustavnopravni proces koji bi izbore odgodio za nekoliko mjeseci.

Razvoj događaja pratite na Indexu

K.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara