Palarić: Vlada namjerava što više javnih poslova dati lokalnim jedinicama

DRŽAVNI tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić najavio je danas da Vlada namjerava što više javnih poslova decentralizirati, odnosno prenijeti na jedinice lokalne samouprave.

Vlada je svjesna činjenice da treba težiti ravnomjernom razvoju države, pa sa što više mjera želi potaknuti regionalni razvoj, a jedna od njih je decentralizacija javnih poslova, rekao je Palarić na sjednici saborskog Odbora za lokalnu samoupravu.

Odbijajući inicijativu SDP-ova Kluba da se od nekih naselja Grada Poreča formira nova općina Tar Vabriga, državni je tajnik poručio da će ubuduće biti odbačene sve inicijative za stvaranjem novih općina s malim fiskalnim sposobnostima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome ga je podupro Zvonimir Puljić (HDZ) spominjući slučaj jedne lokalne jedinice koja je dio HBOR-ova kredita namijenjenog uređenju komunalne infrastrukture potrošila za plaće zaposlenika.

Palarić je članove Odbora izvijestio da se priprema novi zakon o lokalnoj samoupravi i o neposrednom izboru župana, gradonačelnika i općinskih načelnika te dvojbe koje oko toga postoje.

Sredinom svibnja, vjerojatno izvan Zagreba, saborski odbori za lokalnu samoupravu i za prostorno uređenje na zajedničkoj će sjednici raspravljati o problemu zbrinjavanja komunalnog otpada i odabiru odlagališta za taj otpad.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara