Palestinci dali Izraelcima ultimatum: Ako ne oslobodite palestinske zarobljenike, snosit ćete posljedice

VOJNICI za koje se vjeruje da u zarobljeništvu drže izraelskog vojnika ( na slici gore) već dulje od tjedan dana Izraelu su odredili termin do utorka u 5 sati ujutro po izraelskom vremenu da predaju palestinske zarobljenike, inače će "snositi posljedice", objavio je BBC.

Iz palestinskog Hamasa i još nekoliko grupa za koje se vjeruje da drže izraelskog vojnika u zarobljeništvu, izjavljuju kako će Izraelci "snositi posljedice" ukoliko ne ispune njihov zahtjev, pri čemu o detaljnijem opisu tih "posljedica" nije bilo riječi.

Izraelska vlada na ovaj je zahtjev Palestinaca reagirala odgovorom kako neće tolerirati ucjene.

Izraelski vojnici prošlog su tjedna u ponedjeljak  ušli u Gazu pri čemu je skupina tenkova poslana na sjever.

Vojnik Gilad Shalit 25. lipnja zarobljen je od strane palestinskog vojnika tijekom pucnjave na prijelazu granice, pri čemu su druga dvojica vojnika, kao i dvojica napadača ubijeni.

Palestinske grupe izjavljuju kako će Izraelci "snositi svu odgovornost za buduće posljedice" ukoliko ne ispune njihov zahtjev da do utorka predaju zarobljene palestinske vojnike.

Izjava koja je poslana faksom potpisana je od strane člana palestinskog Hamasa,  Izzedinea al-Qassama Brigadesa, Komiteta narodnog otpora te islamske vojske koja nije toliko poznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O zarobljenom Giladu Shalitu još uvijek nema nikakvih potvrda u kakvom je stanju od trenutka zarobljavanja, a pri kojemu je navodno bio ranjen.

"Nitko u izraelskoj vladi neće tolerirati ucjenu, nitko u izraelskoj vladi neće tolerirati ideju o tomu da će ovi otimači diktirati uvjete vladi." - izjavio je glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Mark Regev, dodavši kako bi talac trebao biti pušten u istom trenu i to bezuvjetno.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je kako je izraelska vojska ovlaštena da učini sve što je u njezinoj moći kako bi spasila svog vojnika, pri čemu je Olmert, kako izjavljuju vojni službenici, izraelskoj vojsci naredio "kako tijekom noći u Gazi nitko ne smije spavati".

Podsjećamo, vojnik Gilad Shalit zarobljen je u nedjelju 25. lipnja. Idućega dana palestinski Komitet narodnog otpora od Izraelaca je tražio puštanje palestinskih zarobljenika u zamjenu za zarobljenog mladića.

U četvrtak, 29. lipnja, Izraelci su uhitili nekoliko članova Hamasa. U subotu 1. srpnja grupe za koje se pretpostavlja da u zarobljeništvu drže vojnika Shalita zahtijevaju od Izraela puštanje 1,000 palestinskih zarobljenika, nakon čega u ponedjeljak, 3. srpnja, grupe za koje se pretpostavlja da drže vojnika Izraelu postavljaju ultimatum i zahtijevaju od njih puštanje palestinskih zarobljenika na slobodu.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara