Palestinci glasovali na općinskim izborima

PALESTINCI su u četvrtak glasovali na prvim općinskim izborima na Zapadnoj obali u posljednja skoro tri desetljeća, na svojevrsnoj generalnoj probi za skorašnje predsjedničke izbore na kojima bi trebali izabrati nasljednika Jasera Arafata.

Analitičari ocjenjuju da su općinski izbori test odmjeravanja snaga između dominantnog pokreta Fatah i islamista odlučnih da unište državu Izrael.

"Ovo su demokracija i sloboda, i dao Bog da izaberemo prave ljude koji će služiti našim interesima", rekao je Rahma Hamed, školski ravnatelj koji je glasovao u selu pokraj Ramallaha.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Zapadnoj obali se oko 1.000 kandidata bori za oko 300 mjesta u 26 lokalnih vijeća, uglavnom u selima. Riječ je o prvoj fazi glasovanja, jer je glasovanje u Gazi odgođeno zbog nasilja, pa prijava glasača nije provedena do kraja.

Ispred glasačkih mjesta su se stvorili dugi redovi, a šef općinskog izbornog povjerenstva Firas Yaghi vidi ove izbore kao vrlo važne jer će "utrti put predsjedničkim izborima".

Palestinci će nasljednika Jasera Arafati birati na izborima zakazanim za 9. siječnja, a prema procjenama, gotovo će sigurno pobijediti Mahmud Abas, kandidat Fataha. SAD ga smatra umjerenim političarom koji se protivi oružanoj borbi i koji bi mogao ponovo pokrenuti pregovore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara