Palestinci i dalje u sukobima

FATAHOVI militanti pustili su danas iz zarobljeništva Mahdija al-Khamalija, visoko rangiranog Hamasovog dužnosnika i gradonačelnika grada Nabulusa na Zapadnoj obali, nakon što su ga u zatočeništvu držali dva dana.

"Dobro su se odnosili prema meni. Nisu postavljali nikakve posebne zahtjeve.", rekao je al-Khamali nakon što su ga pustili. Također se zahvalio predsjedniku palestinske samouprave Mahmoudu Abbasu što je lobirao za njegovo puštanje.

U međuvremenu, napetosti u područjima palestinske samouprave i dalje rastu, a dosad je u sukobima poginulo 30 ljudi. Također, nasilje se iz pojasa Gaze drastično proširilo na Zapadnu obalu, gdje su danas Fatahovi pripadnici zapalili šest trgovina Hamasovih pristaša, a pucali su i na zgradu jednog Hamasovog političara.

Jučer je Fatah održao veliki skup na nogometnom stadionu u gradu Gazi, da bi pokazao da je jak. Na stadionu su se okupili deseci tisuća njihovih pristaša, a moglo se čuti Fatahove "junake" kako viču "neka me Hamas ubije, ako može".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je Abbas nazvao Hamasovo vojno krivo ilegalnim, nakon čega je Hamas najavio da će uskoro imati 12 000 naoružanih pripadnika.

Napetosti između Hamasa i Fataha kolale su od siječnja prošle godine, kad je Hamas odnio uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima.

Zbog njihovog odbijanja priznavanja države Izrael, Zapad je palestinskoj samoupravi nametnuo ekonomske sankcije, što je uzrokovalo puno nezadovoljstva. Prije skoro dva mjeseca sukob je planuo, i do dan danas se sve više intenzivira, bez da mu se nazire kraj.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara