PALESTINCI OBILJEŽAVAJU 21. OBLJETNICU MASAKRA U SABRI I ŠATILI

Tisuće Palestinaca i Libanonaca okupilo se u utorak na masovnoj grobnici u blizini palestinskog izbjegličkog logora izvan Bejruta kako bi obilježili 21. obljetnicu ubojstva 3.000 osoba u Sabri i Šatili.

Pripadnici libanonskih kršćanskih paravojnih postrojbi su, uz potporu Izraela, ušli u izbjegličke logore Sabra i Šatila i pobili 3.000 osoba osvećujući ubojstvo kršćanskog predsjednika Bashira Gemayela.

Gemayel je bio ubijen 14. rujna 1982. godine kada je bomba eksplodirala u njegovu stožeru u istočnom Bejrutu. Član nacionalne sirijske Socijalističke stranke Habib Shartouni je kasnije optužen za planiranje atentata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Godine 1982. izraelski je sud proglasio sadašnjeg izraelskog premijera Ariela Sharona, koji je tada obnašao dužnost ministra obrane, neizravno odgovornim za masakr.

Sharon je tada bio prisiljen na ostavku, ali nikada mu nije suđeno.

U Belgiji, zemlji u kojoj su dopuštena suđenja i za zločine počinjene izvan teritorija te zemlje i protiv osoba koje nisu njezini državljani, 23 Palestinaca podnijelo je, zbog Sabre i Shatile, tužbu za ratne zločine protiv Sharona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara