PALESTINCI RASPUSTILI "ODRED SMRTI" U GAZI

Palestinski dužnosnici raspustili su Odjel za zaštitu i sigurnost u Gazi, postrojbu koju su lokalni stanovnici zvali "Odredom smrti", jer su njegovi pripadnici optuživani za kriminal, zastrašivanje civila i ubojstva, kazali su dužnosnici u nedjelju.

Odjel za zaštitu i sigurnost, kojeg su stanovnici Gaze u strahu prozvali "Odredom smrti", imao je mnogo agenata na ulicama i sudjelovao je u brojnim oružanim sukobima sa suparničkim frakcijama i militantima koje je trebao uhititi.

Njegovo raspuštanje tumači se kao pokušaj uvođenja reda među palestinskim snagama sigurnosti i smirivanja kaosa na palestinskim područjima uoči predsjedničkih izbora 9. siječnja.

Rašid Abu Šbak, viši sigurnosni dužnosnik u Gazi, rekao je da je 70 pripadnika snaga "prerazmješteno" jer su snage "postale izvorom optužaba i sumnja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halil Abu Šamala, predstavnik jedne organizacije za zaštitu ljudskih prava u Gazi, mjeru je ocijenio "pozitivnom", ali i zatražio da pojedini pripadnici odreda budu izvedeni ped sud.

"Pojedini pripadnici snaga počinili su kaznena djela, zastrašivali civile i sudjelovali u sukobima u kojima je bilo mrtvih", rekao je Šamala.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara