Palestinci se pripremaju za razdoblje nakon Arafata

PALESTINCI su u nedjelju održali niz sastanaka na najvišoj razini kako bi osigurali normalan prijelaz vlasti i spriječili novi val nasilja nakon moguće vijesti o smrti njihova čelnika Jasera Arafata.

Premijer Ahmad Korei, koji obnaša dužnost privremenog predsjednika Palestinske samouprave od 29. listopada kad je Arafat otišao u bolnicu nedaleko od Pariza, gdje se bori za život, sazvao je u Ramallahu, na Zapadnoj obali, Nacionalno vijeće sigurnosti.

U nedjelju navečer bi se pod vodstvom bivšeg premijera Mahmuda Abbasa, glavnog tajnika Izvršnog odbora PLO-a, trebao održati sastanak Arafatova pokreta Fatah, glavne sastavnice Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Abbas i Korei bi večeras također trebali razgovarati s vođama različitih naoružanih skupina, napose Narodne fronte za oslobođenje Palestine (FPLP) i Demokratske fronte za oslobođenje Palestine (FDLP).

Radikalni islamistički pokreti Hamas i Islamski džihad, s kojima se Korei sastao u subotu u Gazi, u prigodi susreta s drugim pokretima iz nacionalne koalicije, neće sudjelovati na večerašnjem sastanku između Koreija i naoružanih skupina.

Čini se da se Abbas nameće kao najizgledniji nasljednik Arafata, koji se trenutno nalazi u vojnoj bolnici Percy de Clamart u pariškom predgrađu.

Izraelski premijer Ariel Sharon i američki predsjednik George W. Bush prije su dali povjerenje Abbasu jer je odlučno osudio nasilje u Intifadi i kazao da ga želi zaustaviti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara