Palestinci u tuzi zbog Arafata, ekstremisti traže osvetu

Palestinci u tuzi zbog Arafata, ekstremisti traže osvetu
VIJEST o smrti palestinskog predsjednika i dugogodišnjeg vođe palestinskog naroda Jasera Arafata, Palestinci su u četvrtak dočekali u tuzi, palestinsko je vodstvo najavilo 40-dnevnu žalost, a palestinske ekstremističke organizacije za Arafatovu smrt optužuju Izrael i najavljuju osvetu.

Palestinsko vodstvo već danima poziva Palestince na mir, tražeći da dostojanstveno i u miru isprate svog vođu.

Unatoč tim pozivima, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze djeca pale automobilske gume na ulicama, a Izrael je, u strahu od mogućih nereda, naredio potpunu blokadu palestinskih područja.

Palestinske ekstremističke skupine u četvrtak su, za razliku od proteklih dana, promijenile svoje izjave i zaprijetile Izraelu.

Militantna islamska skupina Hamas u četvrtak se objavila da će odlazak Jasera Arafata samo učvrstiti njihovu namjeru da nastavi s napadima na Izrael.

"Odlazak velikog vođe pojačat će našu odlučnost da nastavimo džihad (sveti rat) i da nastavimo s našim otporom protiv cionističkog neprijatelja sve do pobjede i slobode", objavljeno je u priopćenju Hamasa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef političkog odbora Hamasa Kaled Mešal optužio je Izrael da je "otrovao krv" Jasera Arafata.

"Optužujem Izrael da je otrovao krv Abu Amara", kazao je Mešal, ističući da francuski liječnici nisu uspjeli otkriti o kojem se otrovu radi.

"Izrael je ubio Jasera Arafata. Ubijajući danas Arafata, Izrael je ubio mirovni proces", zaključio je.

Tezu o trovanju Arafata palestinski su čelnici u više navrata opovrgli, a palestinski je ministar vanjskih poslova Nabil Šaat i u četvrtak potvrdio da Arafat nije bio otrovan. Francuski liječnici do danas nisu objavili dijagnozu Arafatove bolesti, što je potaknulo razna nagađanja.

Brigade mučenika al-Akse, oružane skupine bliske Arafatovom pokretu Fatah, sa svoje su strane pozvale svoje pristaše da napadnu Izrael, te također istaknule da je izraelska vlada kriva za Arafatovu smrt.

Arafat, koji je bio vođa palestinskog naroda četiri desetljeća, umro je u četvrtak rano ujutro u pariškoj vojnoj bolnici, nakon što je tjedan dana proveo u komi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara