Palestinci zbog Jeruzalema odbili plan sporazuma

NA SASTANKU izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog čelnika Mahmuda Abasa Palestinci su odbili plan sporazuma koji bi se trebao realizirati do kraka godine, a ne bi uključivao pitanje Jeruzalema.

Neimenovani izraelski dužnosnik tvrdi da je logično da se to pitanje odgodi jer obje strane žele postići sporazum do kraja 2008., a ne mogu se dogovoriti oko Jeruzalema. Kao mnogo puta do sada, Palestinci ne misle tako.

"Koji je smisao sporazuma bez istočnog Jeruzalema, kao prijestolnice palestinske države", pita se jedan od glavnih palestinskih pregovarača Saeb Erakat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će Abbas zatražiti daljnje puštanje palestinskih zatvorenika na slobodu, posebice Marwana baghoutija, vođe Fataha na Zapadnoj obali koji je u zatvoru već šest godina. Prije desetak dana izraelsko ministarsko povjerenstvo odobrilo je  popis s imenima 200 palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu, među kojima bi prvi put trebali biti i dvojica zatvorenika osuđena na doživotni zatvor zbog napada u kojima je bilo mrtvih.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara