Palestinski ministar poziva SAD da preuzme vodeću ulogu u mirovnom procesu

PALESTINSKI ministar vanjskih poslova Nabil Shaath u četvrtak je pozvao SAD da preuzmu vodeću ulogu u mirovnom procesu između Izraela i Palestinske samouprave ili da odrede drugu državu koja će to raditi.

Izraelski su vojnici ubili u srijedu 15 Palestinaca u sukobima na pojasu Gaze tijekom racije kojoj je cilj bilo uklanjanje militanata koje napadaju židovska naselja.

"Nema drugog načina osim prekida vatre", rekao je Shaath na konferenciji za novinare u Tokiju, gdje se sastao s japanskim dužnosnicima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez dogovorenog političkog procesa koji će dovesti do prekida vatre teško je zaustaviti krug nasilja", dodao je.

Kako je istaknuo Shaath, on vjeruje da nije problem u "smjernicama", koje su izradile SAD u lipnju prošle godine, nego jednostavno u nedostatku vodstva među "članovima kvarteta za provedbu bliskoistočnog mirovnog plana - SAD, Rusije, UN-a i EU-a.

"To se posebno odnosi na SAD, čija je pozornost više usmjerena na iračke probleme, unutarnju politiku i nadolazeće izbore u studenom", kazao je Shaath dodajući da je stoga "postepeno uloga SAD-a u vođenju kvarteta značajno smanjena, a ostali članovi smatraju da im nije odobreno raditi bez Sjedinjenih Država i stvari se na terenu pogoršavaju".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara