Palestinski ministar unutarnjih poslova dao ostavku

NAKON samo mjesec dana na poslu, palestinski ministar unutarnjih poslova Hani Kawasmeh podnio je ostavku premijeru Ishmailu Haniyehu zbog, kako kaže, izostanka suradnje ravnatelja sigurnosnih službi.

Mjesto ministra unutarnjih poslova, koji ima formalnu kontrolu nad svim službenim palestinskim sigurnosnim i oružanim snagama, bilo je jedan od najvećih kamena spoticanja u pregovorima o formiranju vlade nacionalnog jedinstva Hamasa i Fataha. Na kraju je odlučeno da će tu poziciju preuzeti nezavisni Kawasmeh, a on je sam najavio da će mu jedan od prvih zadataka biti usklađivanje rada tih službi, te razoružavanje i uspostavljanje kontrole nad paravojnim postrojbama.

No, naišao je na, kako je izraelskim novinama rekao jedan njegov suradnik, na žestok otpor ravnatelja sigurnosnih službi, koji nisu bili pretjerano sretni novom raspodjelom moći. Usto, Fatahov predsjednik Mahmoud Abbas je na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost (dakle, na mjesto odmah ispod Kawasmehovog) postavio kontroverznog Fatahovog moćnika Mohammada Dalahana, čime je po mišljenju analitičara srezao Kawasmehov utjecaj.

Dalahan je za vrijeme sukoba Hamasa i Fataha bio jedan od vodećih ljudi na Hamasovoj listi za odstrel, i na njega je izvedeno nekoliko pokušaja atentata.

Kawasmehov plan restrukturiranja sigurnosnih snaga u proteklih je mjesec dana bio prilično neuspješan, jer, osim što je struktura moć podijeljena između raznih naoružanih skupina, provođenje takve reforme istaklo je daljnju borbu Hamasa i Fataha za kontrolom nad palestinskim sigurnosnim službama.

Kawasmehova ostavka prva je rupa u novoformiranoj vladi nacionalnog jedinstva i pokazuje da ona baš i neće funkcionirati sasvim homogeno, jer i Hamas i Fatah žele što veću kontrolu nad svim aspektima palestinskog političkog života.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara