Palin ostavila dobar dojam na potpredsjedničkoj debati

Palin ostavila dobar dojam na potpredsjedničkoj debati

DEBATA dvoje američkih potpredsjedničkih kandidata je završila, za mnoge, s neočekivano dobrim nastupom Sarah Palin.

Niti demokratski senator Joe Biden niti republikanska guvernerka Aljaske, prema prvim dojmovima komentatora i blogera, nisu načinili ozbiljnije gafove. Slično kao i u slučaju prve predsjedničke debate između Baracka Obame i Johna McCaina, prvi dojmovi komentatora ukazuju na neriješen rezultat. Bidenu se priznaje da je u većini slučajeva sigurno baratao brojkama i slovima, ali da je bio hladan i na trenutke nespretno odgovarao na provokacije izuzetno dobro raspoložene, pripremljene i agresivne Sarah "Barracuda".

Međutim, s obzirom da se o Palin prije debate među vodećim američkim medijima stvorio konsenzus kao o kandidatkinji koja ne zna "bekniti a", činjenica da je uspjela izvući neriješeno, odnosno ostati u ringu s iskusnim senatorom kao što je Biden bi se mogla okarakterizirati kao njena pobjeda.

Biden je bio u nepovoljnom položaju, jer nije mogao direktno napadati Palin, odnosno uglavnom je govorio o neuspjesima Busheve administracije i podsjećao glasače kako se McCain slagao s takvom politikom. Palin je, s druge strane, stalno podsjećala Bidena na ranije izjave o tome kako Obama nije spreman voditi SAD, kao i na niz situacija u kojima su Biden i Obama o mnogim važnim pitanjima različito glasali u Senatu.

U raspravi nije bilo nikakvih povišenih tonova. Biden je na samom početku pristao na Palininu sugestiju da se međusobno oslovljavaju po imenu. U jednom trenutku je Palin čak uspjela isprovocirati Bidena da izjavi kako se - isto kao i Obama - s njome slaže da u SAD ne bi trebalo biti homoseksualnih brakova.

Trenutak koji je jednom NBC-jevih voditelja privukao pažnju je bila činjenica da je Biden - koji se smatra jednim od najiskusnijih i najbolje informiranih političara u Washingtonu - nije znao, a Palin jest znala kako se zove zapovjednik američkih trupa u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog sadržaja rasprave je mnogima u oči upao različit vizualni dojam koji su ostavili kandidati. Biden je izgledao star i umoran, a pred kraj debate se čak na trenutak rasplakao govoreći o svojoj supruzi koja je poginula u prometnoj nesreći prije tridesetak godina. Palin je, s druge strane, bila svježa, energična,  nasmiješena, a nekoliko je puta čak i namignula članovima svoje obitelji u publici.

Fokus-grupe sastavljene od neopredijeljenih glasača na američkim TV-mrežama su dale različite rezultate o tome tko je pobijedio. Na CNN-u je 65 posto članova fokus grupe dalo prednost, Bidenu, dok je fokus grupa Franka Luntza na Fox Newsu - koja je prošli tjedan pobjednikom proglasila Obamu - s 80 posto dala prednost Sarah Palin. Luntz smatra kako bi debata vrlo lako "mogla McCainu donijeti nekoliko postotaka u anketama".

Gledatelje s područja bivše Jugoslavije bi mogao zanimati detalj rasprave vezan uz Bidenovo hvalisanje time da se zalagao za intervenciju kojom je "zaustavljen genocid u Bosni i Hercegovini", a u kojoj danas "složno žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci". Biden je prije godinu dana Daytonski sporazum predložio kao model za političko rješenje rata u Iraku.

O tome koliki je interes ova debata izazvala u američkoj javnosti svjedoči i to da je palo nekoliko uglednih web-stranica koje su uživo pratili i komentirali, te da se s Youtubea trenutno ne mogu učitati video-inserti vezani za samu debatu i neposredne reakcije.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara