Pametna sjedala otkrivaju nervozne i opasne putnike

POMOĆU inteligentnih sjedala u zrakoplovima, članovi posade mogli bi uskoro doznati je li neki putnik nervozan, mogući terorist ili bi zbog predugog sjedenja mogao dobiti krvni ugrušak.

Tvrtka Qinetiq, osnovana prošle godine u sklopu privatizacije bivše Britanske istraživačke agencije, razvija zrakoplovna sjedala opremljena senzorima koji mogu poslati signale o putnikovu ponašanju u središnje računalo.

"Dizajner u Qinetiqu Chris Thorpe kaže da bi se u sustav mogao ugraditi monitor koji bi bio dostupan samo članovima posade i koji bi ih upozorio na neprirodno ponašanje putnika", piše New Scientist.

Posada bi tako mogla procijeniti putnika i odrediti predstavlja li sigurnosni rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tvrtka dodaje da bi se sustav mogao opremiti dodatnim senzorima, poput onih za temperaturu tijela ili znojenje, koji bi pomogli posadi u toj procjeni.

"Posebna sjedala dio su šireg projekta, kojemu je cilj veća sigurnost zrakoplova, poput svjetlećeg alarma koji bi se upalio kada zaspite", piše časopis.

U "pametnim" sjedalima najprije će uživati putnici koji lete u prvoj klasi, a očekuje se da će postati dostupni za oko godinu dana.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara