Pančić: Zbog nedostatka podataka naručena studija o suicidu branitelja

MINISTAR hrvatskih branitelja Ivica Pančić izjavio je danas da je zbog nedostatka točnih podataka o broju suicida branitelja ministarstvo naručilo posebnu studiju o tom problemu.

Pančić je to rekao u ´aktualnom prijepodnevnu´ Hrvatskog sabora i pozvao zastupnike i javnost da do izrade studije ne iznose, kako je rekao, proizvoljne podatke.

Ivica Tafra (HB) naveo je da je navodno više od 1.600 branitelja i članova njihovih obitelji od završetka Domovinskog rata počinilo samoubojstvo, te upitao nije li loša politika Vlade prema braniteljima doprinijela porastu samoubojstava među braniteljskom populacijom.

Pančić je odbacio te tvrdnje i naveo da je samoubojstava bilo i da će ih biti.

Naveo je da je po ukupnom broju suicida Hrvatska na razini europskih zemalja, da je specifičan samo porast samoubojstava vatrenim oružjem, kao i porast samoubojstava mlađih osoba.

Ivić Pašalić (HB) upitao je ministra zdravstva Andru Vlahušića koliki je ukupan dug ministarstva zdravstva, a on mu odgovorio da je zdravstveni sustav nakon promjene vlasti, u siječnju 2000. naslijedio između 10 i 12 milijardi kuna duga.

Pašalić je ministru poručio da želi pismeni odgovor o ukupnom dugu, i to, kako je naveo, prije nego ga premijer smjeni s ministarske dužnosti ili sam podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nezadovoljan ministrovim navodima o visinama liječničkih plaća, kvalifikacijama štrajka liječnika i sl., Božidar Kalemeta (HDZ) Vlahušiću je preporučio da vodi računa o tome da ne ostane zapamćen kao prvi ministar zdravstva koji je došao u sukob sa strukom.

Nezadovoljstvo oporbe izazvao je i Vlahušićev navod da je predsjednik HLS Ivica Babić lani imao prosječnu plaći od 14.160 kuna, a da je u jednom mjesecu primio 19.200 kuna, plus naknadu za vođenje sindikata.

Radi se o primanjima, a ne o plaći, odgovorila mu je Jadranka Kosor (HDZ).

Vlahušić je odbacio tvrdnje pojedinih oporbenih zastupnika da Ministarstvo zdravstva nema socijalnog dijaloga, te izjavio da jedan (liječnički) sindikat ucjenjuje sve druge.

U odgovoru Mariji Bajt (HDZ) najavio je mogućnost da bi se mogle obeštetiti majke dojilje kojima su neke bolnice za boravak s bolesnim bebama neopravdano naplaćivale dnevno 150 kuna.

Majke koje doje dijete ne trebaju plaćati dodatni dio smještaja, rekao je Vlahušić te naveo da su voditelji nekih područnih ureda HZZO-a pogrešno interpretirali odredbe o plaćanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara