Panika u Francuskoj: Zbog opasnosti od raka 30 tisuća žena mora izvaditi silikone iz grudi

Foto: AFP

FRANCUSKE medicinske vlasti će ovaj tjedan 30 tisuća žena tražiti da iz grudi izvade opasne silikonske implantate koji mogu dovesti do obolijevanja od raka.

Dnevni list Liberation citirao je visokog medicinskog dužnosnika koji je kazao da će uklanjanje silikona tražiti od žena koje su ih kupile od tvrtke Poly Implant Prothese (PIP). Ta tvrtka je zatvorena, a njezini proizvodi su zabranjeni prošle godine kada je otkriveno da su koristili zabranjeni silikonski gel koji izaziva velike napukline u implantatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Francuskoj je zabilježeno osam slučajeva obolijevanja od raka, uglavnom raka dojke, kod žena koje su imale implantate od PIP-a. "Sve žene koje imaju implantate PIP-a hitno se moraju javiti na operaciju", kazala je glasnogovornica francuske vlade Valerie Pecresse. Policija je zaprimila čak dvije tisuće pritužbi žena koje su dobile te implantate te je pokrenuta istraga protiv tvrtke.

U Francuskoj je poznat slučaj Edwige Ligneche koja je od raka umrla 21. studenog u bolnici u Marseilleu. Njezina obitelj je tužila PIP za ubojstvo zbog sumnjive tekućine koja je iscurila iz implantata te izazvala njezinu smrt u 53. godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara