Panika u Srbiji: Pedofil vreba djevojčice preko Facebooka

Panika u Srbiji: Pedofil vreba djevojčice preko Facebooka

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP / Ilustracija

NEPOZNATI 25-godišnji muškarac iz okolice Jagodine u Srbiji već tjednima preko lažnog profila otvorenog na Facebooku vreba maloljetne djevojčice i nastoji s njima ostvariti kontakt, pokušavajući ih nagovoriti na susret, prenosi beogradski Blic.

List je kontaktirao sa majkom 14-godišnje djevojčice iz Niša, koja je na svojem profilu otvorenom na Facebooku početkom siječnja dobila poruku od 16-godišnje Jovane M. sa zahtjevom da postanu prijatelji. Misleći da je riječ o jednoj njezinoj poznanici istog imena, djevojčica je prihvatila poziv, a novoj je prijateljici čak poslala broj svojeg mobitela. No iza bezazlenog profila 16-godišnje djevojke krio se opasni 25-godišnji pedofil, koji je djevojčicu počeo proganjati.

Žrtva je shvatila da se iza novog "prijateljstva" na Fejsu krije opasnost tek kada su na profil počela stizati čudna pitanja njezine nove poznanice poput "jesi li nevina?" ili "jesi li Romkinja?". Uslijedili su bezbrojni pozivi na telefon i lascivne i bezobrazne SMS poruke, koje su djevojčicu preplašile, pa je sve ispričala roditeljima.

Policija ustanovila identitet pedofila, ali mu ne može stati na kraj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijete je, prema riječima njezine majke, postalo vrlo uplašeno i uznemireno, zbog čega su zatražili pomoć psihijatra, a nakon što pozivi i poruke nisu prestajali roditelji su se odlučili javiti policiji i sve im ispričati. Policija je u istrazi došla do brojeva telefona još dvije djevojčice s kojima je isti muškarac kontaktirao, te je uspjela složiti njegov opis, a putem također lažno otvorenog profila i ponude za prijateljstvo otkriven je i njegov identitet.

No zbog manjkavosti srpskog zakona, policija protiv muškarca nije mogla podići nikakvu optužnicu niti je imala pravne temelje za njegovo privođenje, objasnivši kako u ovom slučaju nije bilo prijetnji po život žrtve, te je jedino mogla preporučiti roditeljima da protiv pedofila podignu privatnu tužbu zbog uznemiravanja. No mnogo je veći problem što je pedofil ostao na slobodi i nastavlja sa prijašnjim ponašanjem, upozorava Blic.

"To što nam se dogodilo je prava noćna mora i trebalo bi da bude upozorenje za sve roditelje. Ovo radimo ne samo zbog našeg djeteta, nego da ovakvo maltretiranje ne bi doživjela i druga djeca. Roditelji bi trebali uspostavljati bolji kontakt sa svojom djecom, koja se boje povjeriti im ovakve slučajeve, jer ih je strah da će u tom slučaju ostati bez interneta" upozorava majka 14-godišnjakinje.

Da opasnost od lažnog predstavljanja preko Facebooka, iza kojeg se kriju nastrane osobe sa lošim namjerama, doista nije tek bajka svjedoči i najnoviji slučaj ubojstva 17-godišnje Britanke Ashleigh Hall, koju je prije nekoliko dana u Engleskoj registrirani pedofil Peters Chapman silovao i ubio, bacivši njezino tijelo u jarak pored ceste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara