Pankretić: Ukupne štete uzrokovane sušom oko 1,4 milijarde kuna

UKUPNE štete uzrokovane sušom prema prvim procjenama iznose oko 1,4 milijarde kuna, a stanje elementarne nepogode do sada je proglašeno u deset županija, istaknuo je ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić na današnjoj konferenciji za novinare.

Pritom štete na poljoprivrednim kulturama pšenice, šećerne repe, stočnog i pivarskog ječma, uljane repice, raži, zobi, krumpira i krmnog bilja iznose oko 937,5 milijuna kuna, a kod soje, suncokreta i kukuruza 533,7 milijuna kuna.

Konkretne mjere za otklanjanje posljedica šteta od suše u poljoprivredi koje će Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva predložiti Vladi, kazao je Pankretić, sastoje se od 11 točaka. Između ostaloga se predlaže da se korisnike novčanih poticaja u cijelosti oslobodi obveza predaja i dokazivanja minimalnog prinosa, otpisivanje dijela potraživanja Vlade prema korisnicima državnog poljoprivrednog zemljišta te poček na otplatu korisnicima kredita iz Fonda za razvoj. Također, od Ministarstva financija zatražit će se da osigura 30 posto od iznosa stvarnih šteta od suše te hitno razriješi pitanje plavog dizel goriva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pankretić je naglasio i kako je MPŠ osnovalo Povjerenstvo za otklanjanje posljedica od suše, a također predsjednik Vlade Ivica Račana za sutra je sazvao Krizni stožer koji će posjetiti Slavoniju.

(Hina) tp ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara