Pankretić upoznao SAD da u Hrvatskoj nema bolesti goveda

HRVATSKI ministar poljoprivrede Božidar Pankretić upoznao je u ponedjeljak predstavnike američkog ministarstva poljoprivrede s činjenicom da u Hrvatskoj nema bolesti goveda, što bi trebalo omogućiti hrvatski izvoz goveđeg mesa i proizvoda u SAD koje ga sada zabranjuju.

Pankretić boravi u radnom posjetu SAD-u od 18. do 25. lipnja u Sacramentu, gdje se sastao američkom ministricom poljoprivrede Ann Veneman, pomoćnikom ministrice za međunarodne odnose J.B.Pennom i pomoćnikom za tržište poljoprivrednih proizvoda Williamom Hawksom. Pankretić je sa svojim američkim sugovornicima razgovarao o mogućnosti povećanja izvoza hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u SAD kao i uključenju američkih tvrtki u privatizaciju poljoprivredno-prehrambene industrije u Hrvatskoj.

Najveći problem hrvatskog poljoprivrednog izvoza u SAD je što Sjedinjene Države zabranjuju uvoz goveđeg mesa i proizvoda iz Hrvatske zbog bolesti slinavke, šapa i kravljeg ludila (BSE).

"Ministar je upoznao predstavnike SAD-a da je Republika Hrvatska zemlja slobodna od slinavke i šapa, što je potvrđeno i od strane nadležne Svjetske organizacije za zdravlje životinja (O.I.E.-a) te je zatražio da to potvrdi i SAD", rekao je za Hinu glasnogovornik ministarstva poljoprivrede i šumarstva Nenad Matić.

Sve potrebne informacije o stanju veterinarske zaštite u Hrvatskoj dostavljene su američkim stručnim službama od kojih se očekuje odgovor.

Slična je situacija i sa BSE-om gdje je Hrvatska kao i SAD jedna od zemalja koja nema zabilježen niti jedan slučaj ove bolesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavnici SAD-a su preuzeli obvezu da u što kraćem roku odgovore na oba pitanja i s obzirom na ove, za njih do sada nepoznate činjenice, može se očekivati pozitivan odgovor te bi uskoro i hrvatski proizvodi mogli konkurirati na američkom tržištu" rekao je Matić.

"Oni su pokazali interes za ulaganja u Hrvatsku, a ministar je istaknuo povoljnu poziciju Hrvatske koja zbog Sporazuma o slobodnoj trgovini ima veliku mogućnost izvoziti u gotovo sve europske zemlje", kazao je on.

Na upit predstavnika SAD-a o novim tehnologijama, ministar Pankretić je predstavio nacrt prijedloga Zakona o hrani koji slijedi sve naputke EU-a istaknuvši kako će ministarstvo u tome dosljedno provoditi europsku politiku.

Ministar Pankretić je s hrvatskim veleposlanikom u SAD-u Ivanom Grdešićem u Sacramentu u ponedjeljak također nazočio Ministarskoj konferenciji o poljoprivrednoj znanosti i tehnologiji.

(Hina) sl bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara