Pantovčak tražio da se Vučića ne pita o velikosrpskom govoru iz Gline, HTV i Nova TV poslušali

Pantovčak tražio da se Vučića ne pita o velikosrpskom govoru iz Gline, HTV i Nova TV poslušali

 Foto: Hina

POSJET srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj unaprijed se pokazao kao događaj visokog napona, pa nije iznenađujuće što se Pantovčak potrudio zadržati što veću kontrolu nad svim aspektima događaja. Dio tog plana svakako je bila i odluka da će na zajedničkoj press konferenciji poslije sastanka Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović novinari iz Srbije i Hrvatske moći postaviti po dva pitanja, dakle sveukupno četiri. 
 
Riječ je o uobičajenoj praksi kada je riječ o takvim susretima (primjerice, i kad je premijer Andrej Plenković posjetio njemačku kancelarku Angelu Merkel u Berlinu postojalo je ograničenje na tri pitanja za novinare sa svake strane), koju novinari zaobiđu tako što kolege koje budu prozvane da postave pitanja pitaju i ono što im drugi novinari predlože. 

Ciljano prozvani za pitanja samo novinari HTV-a i Nove TV
 
Kako je prvi objavio RTL, a onda potvrdili i novinari televizije N1, Pantovčak je od hrvatskih novinara tražio da srbijanskog predsjednika ne pitaju u vezi njegova zloglasnog govora u Glini 1995. Naravno, hrvatski novinari nisu bili obavezni poslušati tu sugestiju Pantovčaka, no Vučić ipak nije dobio pitanje o Glini. Od hrvatskih medija za pitanja su prozvani novinari HTV-a Dragan Nikolić i Nove TV Ivana Petrović, koji ga nisu postavili. Naročito je potonja imala priliku s obzirom na to da je održala solilokvij kao uvod u svoje pitanje, što je kasnije pohvalio i sam predsjednik Vučić. Ostali novinari koji su Vučića htjeli pitati o njegovom velikosrpskom govoru u Glini jednostavno nisu dobili priliku to učiniti.
 
Zapravo se pokazalo da nisu samo srbijanski novinari Vučiću postavili naručena pitanja, nego da su mu prozvani hrvatski novinari propustili postaviti pitanje koje je Pantovčak, da se gost iz Srbije ne uznemiri, proglasio nepoželjnim.
 
No, Vučić će danas posjetiti Vrginmost i prisustvovati skupu Srpskog narodnog vijeća, pa će se vjerojatno ukazati prilika da mu se postavi pitanje koje se HRT i Nova TV nisu usudili upitati. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara