Papa: EU mora poštovati hrvatski vjerski i kulturni identitet

Papa: EU mora poštovati hrvatski vjerski i kulturni identitet

Foto: AFP

PAPA Benedikt XI. jučer se tijekom primanja novog hrvatskog veleposlanika u Vatikanu Filipa Vučaka, osvrnuo i na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Papa je istaknuo kako se ulazak u europske integracije mora postići u potpunom poštovanju hrvatskih posebnosti u njezinom vjerskom i kulturnom životu. Bilo bi iluzorno poricati ovaj identitet u korist drugog nastalog u drugačijim uvjetima od onih hrvatskih, istaknuo je tom prilikom Papa.

"Vaša zemlja nakon ulaska u Europsku uniju neće samo biti primateljica ekonomskog i pravnog sistema s njegovim prednostima i ograničenjima, već bi također trebala donijeti vlastiti, tipični hrvatski doprinos. Hrvatska se ne treba bojati zahtijevati poštovanje prema svojoj povijesti i svom vjerskom i kulturnom identitetu", kazao je Papa ističući kako se religijski korijeni u Europi osporavaju zbunjujućim pravilima, a "amnezija i poricanje činjenica postali su uobičajeni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjaviti da Europa nema kršćanskih korijena je isto kao i tvrditi  da čovjek može živjeti bez kisika ili hrane. Siguran sam da će vaša zemlja znati braniti svoj identitet s uvjerenjem i ponosom te da će izbjeći nove zamke kako se budu pojavljivale, a koje su pod izlikom pogrešno shvaćenih vjerskih sloboda, u suprotnosti s prirodnim zakonom, obitelji i moralom", kazao je Papa.   

Izrazio je zadovoljstvo da Hrvatska promiče vjerske slobode te poštuje specifičnu misiju Crkve.

"Zbog svega toga drago mi je da ću kroz nekoliko tjedana posjetiti vašu zemlju", kazao je Papa izrazivši podršku Hrvatskoj i njezinoj Crkvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara