Papa ipak znao za vraćanje pedofila na dužnost svećenika?

Papa ipak znao za vraćanje pedofila na dužnost svećenika?

Tekst: J.D.
Foto: AFP


PAPA BENEDIKT XVI. imao je veća saznanja o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika Petera Hullermanna nego što je to Crkva dosad objavila, pokazuju istraživanja New York Timesa.

Benedikt je, kao kardinal i predstojnik biskupije u Münchenu, naveden na službenom memorandumu, na kojemu stoji da će Hullermann biti vraćen na svećenički posao odmah nakon što potraži psihijatrijsku pomoć. To se dogodilo prije nego što je Hullermann uvjetno osuđen na dvije godine zatvora zbog zlostavljanja dječaka.

Inkriminirajući dokumenti

Početkom mjesec je biskupija izdala priopćenje u kojemu je sva odgovornost za Hullermannovo vraćanje u kontakt s djecom svaljeno na leđa tadašnjeg papinog pobočnika, velečasnog Gerharda Gunthera. No, memorandum, čije su postojanje potvrdila dvojica svećenika, pokazuje da je Benedikt ne samo predsjedao sastankom 15. siječnja na kojemu je odobren transfer svećenika iz Essena, nego je i kasnije bio obavještavan o slučaju.

Slučaj Petera Hullermanna postao je ponovno važan zato što se dogodio u vrijeme u kojemu je tada kardinal Ratzinger imao mogućnost zaustaviti svećenika pedofila, poslati njegov slučaj policiji ili barem Kongregaciji za nauk vjere, u kojoj je nešto kasnije preuzeo mjesto ravnatelja.Je li memorandum uopće došao na Ratzingerov stol?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od svećenika koji su potvrdili postojanje memoranduma rekao je da je to bio čisto protokolarni dokument i nije jasno je li uopće došao na stol kardinala Ratzingera, ali serija dokumenata vezanih za Hullermanna sada postaje vrlo neugodna za papu Benedikta.

U rujnu 1979. Hullermann je smijenjen iz biskupije u Essenu, nakon što se tri para roditelja požalilo da im je zlostavljao djecu. Hullermann nije porekao te optužbe. U prosincu iste godine Hullermann je prebačen u München, na zahtjev essenske biskupije. To dokazuje pismo koje je ravnatelju osoblja u župi u Münchenu poslao ravnatelj osoblja biskupije u Essenu. U pismu se navodi da se Hullermanna prebacuje u München zbog psihijatrijskog tretmana.

Početkom siječnja 1980. godine ravnatelj osoblja u Münchenu pripremio je sažetak slučaja za vodstvo biskupije, navodeći kako mladi kapelan u Münchenu treba "medicinsku psihijatrijsku pomoć" i "kolegu koji će ga razumjeti".

Hullermann vraćen na dužnost

Ključni trenutak dolazi 15. siječnja, kad je Ratzinger predsjedao sastankom vijeća biskupije. Radilo se o vrlo zaposlenom danu, tijekom kojeg se bavilo smrću petorice svećenika, nabavkom umjetničkog djela i drugim stvarima, a po točkom 5d naveden je i Hullermannov slučaj. U zapisu sa sastanka nije zabilježena rasprava, nego samo stoji da je odobren zahtjev za psihijatrijskom pomoći i mjestom za boravak u Münchenu.

Pet dana kasnije, ured kardinala Ratzingera dobio je kopiju memoranduma u kojoj je navedeno da se Hullermanna vraća na dužnost. Hullermann je već 1. veljače nastavio raditi kao svećenik, a 1986. je u drugoj bavarskoj biskupiji osuđen zbog zlostavljanja dvojice dječaka. Ovih su se tjedana pojavile i nove optužbe.

Iako razvoj događaja pokazuje da je papa imao vrlo malo veze sa slučajem, ipak ga se može kriviti "po zapovjednoj odgovornosti", a činjenica je da dokumenti pokazuju da je bio više upoznat sa slučajem nego što se ranije tvrdilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara