PAPA NIJE PODRŽAO GIBSONOV FILM O ISUSU

Papa Ivan Pavao II. nije pružio potporu kontroverznom filmu Mela Gibsona o smrti Isusa Krista, priopćio je bliski Papin suradnik u utorak.

Papin dugogodišnji osobni tajnik nadbiskup Stanislaw Dziwisz izjavio je za Katoličku službu vijesti da "Sveti Otac nije nikome rekao svoje mišljenje o filmu".

U proteklih sedam tjedana svjetski mediji objavljivali su izvješća temeljena na crkvenim izvorima koji su potvrđivali da se Svetom Ocu svidio film te da je svojim pomoćnicima kazao da se radi o vjernom prikazu Biblijskog opisa posljednjih sati Isusa Krista.

Film "The Passion of the Christ" temelji se na Evanđelju, a dijalozi u filmu vode se isključivo na latinskom, hebrejskom i aramejskom.

Premijera filma najavljena je za 25. veljače.

Film, koji prikazuje posljednjih 12 sati u životu Isusa Krista, izazvao je burne reakcije nekih židovskih vjerskih skupina koje strahuju da bi film mogao potaknuti antisemitizam jer predstavlja židovske vlasti kao odgovorne za Isusovu smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima Dziwisza "Sveti Otac je vidio film u svojim privatnim odajama, no nikome nije rekao što o njemu misli, budući da inače ne daje mišljenja o takvim stvarima, već to prepušta mjerodavnim stručnjacima".

Dok su zagovornici filma navodne Papine izjave tumačili kao podršku upućenu filmu, neki židovski krugovi su izrazili zabrinutost da bi film mogao naštetiti katoličko-židovskim odnosima.

Film je u zadnjih nekoliko tjedana prikazan većem broju vatikanskih dužnosnika, od kojih su mnogi izjavili da on točno prikazuje raspeće te su odbili optužbe na račun poticanja antisemitizma.

Gibson je u film uložio vlastitih 20-25 milijuna dolara, no unatoč statusu super-zvijezde nekoliko velikih producentskih kuća odbilo je distribuirati film zbog njegove kontroverzne tematike.

Gibson je član tradicionalističke rimokatoličke skupine koja odbacuje neke od reformi Drugoga vatikanskog koncila te i dalje koristi stari oblik latinske mise.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara