Papa objavio encikliku o euharistiji

PAPA Ivan Pavao II. u svojoj je najnovijoj enciklici objavljenoj u četvrtak, pozvao na poštivanje pravila Crkve koja općenito zabranjuju zajedničku pričest katolika s ostalim kršćanima.

Papa u svojoj 14. enciklici (poslanici čiji su sadržaj vjernici obavezni poštivati) poziva sve katolike da ponovno otkriju misterij i veličanstvenost sakramenta euharistije - odnosno žrtvenog dara kruha i vina kao simbola tijela i krvi Kristove.

Encikliku će papa potpisati tijekom mise u četvrtak navečer koju predvodi u crkvi Sv. Petra u znak sjećanja na Posljednju večeru.

Papa također upozorava da je sve manje razumijevanja za prikazanje euharistije, odnosno da mnogi misle kako se radi o pukom sjećanju na posljednju večeru, a ne na žrtvu koja se stalno ponavlja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Pavao II. piše da samo svećenik može slaviti "divan sakrament" euharistije i naglašava da je prije dobivanja pričesti obavezna ispovijed. Pripadnici ostalih kršćanskih crkava ne smiju primiti pričest iz ruku katoličkog svećenika, osim u izvanrednim okolnostima - tj. kada svećenik njegove vjere nije nikako na rapolaganju. Naravno, ovo pravilo vrijedi i u obrnutom smjeru.

Iako neke ekumenske inicijative o zajedničkom sudjelovanju u slavljenju euharistije "mogu biti dobronamjerne", još su uvijek "praktično suprotne disciplini kojom Crkva izražava svoju vjeru", naglašava Papa. "Zajednička slavljenja mise nisu moguća jer među kršćanskim crkvama još uvijek nema dovoljno jedinstva", poručio je Papa, naglasivši da "nedjeljnu misu nije moguće zamijeniti".

Ivan Pavao je također podsjetio da razvedenim ili preudanim osobama nije dopušteno uzimati pričest.

"Nadam se da će ova enciklika učinkovito ukloniti tmurne oblake neprihvatljive doktrine i prakse", poručio je Sveti Otac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara