Papa podijelio kardinalske prstene

IVAN PAVAO II. je dodijelio kardinalske prstene novim kardinalima danas u bazilici sv. Petra u Rimu.

Svečanost se trebala održati na Trgu sv. Petra, kao kada je jučer dodijelio kape novim kardinalima, ali je kiša primorala da se današnja svečanost održi u bazilici.

Papa nije pročitao svoju homiliju, kao što nije ni jučer govorio, osim nekih rečenica iz obreda proglašenja kardinala. Danas je također na latinskome izgovorio sa hrapavim i drhtavim glasom ritualne riječi kako je prsten koji dodjeljuje znak koji kardinale veže za crkvu.

Novi kardinali su sami iz ruku Pape uzeli prsten i stavili si ga prst, kao što su jučer uzeli kapicu i stavili si je na glavu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski kardinal Josip Bozanić kojega je Papa imenovao jučer sa još 29 novih kardinala, dobio je danas prsten u 11,25 sati.

U homiliji Papa je čestitao novim kardinalima i pozvao ih na širenje evanđelja i zajedništvo s vjernicima. U "toj bazilici Rimski biskupi, koji su se stoljećima nasljeđivali, pozivaju vjernike svijeta i grada i potkrjepljuju ih u istini i jedinstvu vjere. Istodobno, kako je izraženo stupovima Berninija (onima na Trgu svetog Petra), ta bazilika otvara svoje ruke cijelom čovječanstvu".

Papa je zatim podsjetio kako Petrovi nasljednici po staroj tradiciji posebno surađuju s kardinalima. "Kardinalski zbor oslikava univerzalnost Crkve, jedinog Božjeg naroda ukorijenjenog u mnogostrukost naroda", poručio je Papa. To je ujedno bila prva svečana misa s novim kardinalima.

U bazilici sv. Petra bio je cijeli kardinalski zbor, biskupi i državne delegacije novoimenovanih kardinala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara