Papa prije sedam godina zaštitio svećenika pedofila

PAPA Benedikt XVI, donedavno kardinal Joseph Ratzinger, prije sedam godina nije poduzeo ništa nakon što mu je devet svećenika iz Meksika reklo da ih je fratar Marcial Maciel Degollada seksualno zlostavljao.

Kako piše dnevni list 24sata, fratar Maciel 1941. godine osnovao je u Meksiku konzervativni crkveni odred Kristovih legionara, u koji su se kao dječaci učlanili i mladi svećenici koji danas optužuju osnivača odreda.

Prema njihovom svjedočenju, Maciel ih je kao dječake seksualno zlostavljao, a nakon što je vijest 1998. došla do Vatikana, tadašnja glavna osoba za istraživanje seksualnih zlostavljanja u crkvi bio je kardinal Ratzinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, mnogi vjeruju da Ratzinger nije poduzeo ništa protiv optuženog Maciela jer je ovaj bio bliski prijatelj tadašnjeg pape Ivana Pavla II. Iako je dugo izbjegavao razgovor o slučaju, Ratzinger je u jednom TV intervjuu rekao kako "ne možeš suditi čovjeku koji je tako blizak papi kao što je Marciel." - piše 24sata.

Tek u prosincu prošle godine povučeni su prvi potezi u istrazi cijelog slučaja, a u siječnju 2005. godine Maciel je smijenjen s dužnosti voditelja odreda Kristovih legionara.

Silovani svećenici smatraju kako je razlog Ratzingerove iznenadne intervencije taj što si je želio povećati izglede da nakon smrti Ivana Pavla II postane novi papa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara