Papa primio Colina Powella

PAPA Ivan Pavao II. u ponedjeljak je u Vatikanu primio američkog državnog tajnika Colina Powella s kojim je razgovarao o Iraku, mirovnom procesu na Bliskom istoku i o Africi, priopćio je Vatikan.

Sveti Otac i Powell razgovarali su "među ostalim temama, o materijalnoj i političkoj obnovi Iraka u kojoj bi morala sudjelovati međunarodna zajednica", rekao je glasnogovornik Vatikana Joaquin Navarro-Valls.

Oni su također razgovarali o "novim mirovnim perspektivama", među ostalim o realizaciji "smjernica" Kvarteta za Bliski istok. "Željeli bismo da, zahvaljujući tim smjernicama, dvije države, izraelska i palestinska, mogu konačno uživati u jednakoj sigurnosti i jednakom suverenitetu", rekao je glasnogovornik.

Papa je ranije izjavio da će jedino postojanje dviju država, izraelske i palestinske koja bi tek trebala nastati, omogućiti rješenje aktualnog sukoba na Bliskom istoku.

"Sveta Stolica uvjerena je da će se sadašnji sukob riješiti tek nakon što u regiji budu postojale dvije neovisne i suverene države", kazao je Papa novome izraelskom veleposlaniku u Vatikanu Odedu Ben-Huru, samo sat vremena prije nego što je primio američkog državnog tajnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva naroda, izraelski i palestinski, pozvana su na suživot, jedan pokraj drugoga, tako da i jedan i drugi budu slobodni i suvereni te da se međusobno poštuju", kazao je Papa, podsjetivši da se Vatikan protivi jednostranom rješenju kada je riječ o statusu Jeruzalema.

Osim o Iraku i Bliskom istoku, Papa i Powell razgovarali su i o stanju u Africi a posebno borbi protiv epidemija.

Američki državni tajnik, osim sa Svetim Ocem, sastao se i s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem nakon čega je izrazio optimizam u postizanje američko-izraelsko-palestinskog sporazuma koji bi podupro smjernice Kvarteta.

Odmah nakon sastanaka, Powell će otputovati u Sharm el-Sheikh gdje će u utorak, zajedno s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, sudjelovati na summitu s arapskim zemljama o miru na Bliskom istoku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara