PAPA PROGLASIO BLAŽENIM IVANA MERZA

U toku euharistijskog slavlja na Petrićevcu Sveti Otac proglasio je pred oko 50.000 hodočasnika blaženim prvog hrvatskog laika katolika Ivana Merza, rođenog u Banjoj Luci. L

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić, biskup banjalučki Franjo Komarica i postulator Božidar Nagy zamolili su Svetoga Oca da započne svečani čin beatifikacije sluge božjega Ivana Merza. Nadbiskup Bozanić je zamolio Svetoga Oca da se udostoji Ivana Merza ubrojiti među blaženike, slugu božjega Ivana Merza. Zatim je banjalučki biskup Franjo Komarica kratko predstavio život Ivana Merza.

"Mi, udovoljavajući želji našega brata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga božji Ivan Merz od sada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, 10. svibnja, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima", riječi su što ih je izgovorio Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon svečanog proglašenja otkrivena je slika Blaženog Ivana Merza postavljena pokraj oltarnog prostora.

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić zahvalio je Svetom Ocu u svoje ime i u ime svih vjernika što je proglasio blaženim Ivana Merza.

(Hina) ta sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara