PAPA PROGLASIO ŠESTERO NOVIH BLAŽENIKA

Papa Ivan Pavao Drugi proglasio je u nedjelju na vatikanskom Trgu svetog Petra šestero novih blaženika. LTijekom svečanosti beatifikacije Papa je rekao da će "jedinstvo europskog kontinenta biti čvršće ako će se temeljiti na zajedničkim kršćanskim korijenima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među novim blaženicima je i Marco D'Aviano koji se, kako je rekao Ivan Pavao Drugi, "zauzimao za slobodu i jedinstvo kršćanske Europe". On je sudjelovao u oslobađanju Beča od turske opsade 1683. godine, kada je, kako se navodi u povijesnim knjigama, uspio ujediniti znatno malobrojnije kršćanske postrojbe u borbi protiv Turaka.

Prema legendi, Turci su nakon povlačenja za sobom ostavili vreće pune kave, napitka koji je braniteljima Beča bio pregorak. Stoga su ga odlučili zasladiti medom i mlijekom te novi okrepljujući napitak nazvati cappuccino prema redovničkom redu (kapucinskom) kome je D'Aviano pripadao.

Ostalih petoro novih blaženika su: Giacomo Alberione, Maria Domenica Mantovani, Giulia Salzano, Cristina Brando i Eugenia Ravasco.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara